Recension

: The Postman
The Postman David Brin
Bantam
5/10

Boken duger men filmen suger

ISBN 0553278746
Först utgiven 1985
Språk Engelska

Om författaren

David Brin är författare till ett antal Science Fiction böcker där man kan lyfta fram Uplift-trilogierna och ”Earth”. Han har arbetat som professor och även doktorerat i astrofysik.

Officiell webbplats – Brins officiella webbplats med mycket intressant material.

Sök efter boken

Brin var en av de första SF-författare jag fastnade för. Då var det inte The Postman det handlade om utan den första Uplift-tilogin som fångade mig. Men inte ens denna trilogi, oavsett hur brilliant den är räknas som kronan i Brins samlade verk. Nej, mästerverket är tegelstenen Earth. En rafflande historia med mycket teknik jargong och snabba vändningar.

Varför? Man kan fråga sig varför jag väljer att recensera The Postman istället för mästerverket? Första gången jag läste den fick den mig att tänka på människans otrolig överlevnadsinstinkt. Boken i sig är inte så speciell men då talade den verkligen till mig. Den är speciell utan att vara exceptionell, den är mjuk utan att bli patetisk (även om det är nära några gånger) och den inger hopp när det inte finns något. Tyvärr så har den fått väldigt dåligt rykte i och med att "storfilmen" med Kevin Costner floppade så totalt. När jag såg filmen blev jag inte besviken på det sätt man brukar bli när man ser en filmatisering av en bok man läst och gillat. Jag blev mest arg över att de inte tagit till vara på de möjligheter boken erbjuder. Boken är mycket mjukare och hade mer legat åt dramahållet om man följt historien bättre.

Tyvärr känns det lite som om Brin tappar tålamodet mot slutet. Historien snabbas upp och slutet känns lite plötsligt och avhugget på något sätt. The Postman är angenäm läsning även om den inte kommer få dig att ligga sömnlös på nätterna.

Nu känner jag ett det verkligen är dags att ta och läsa den nya stiftelsetrilogin där Brin har skrivit en av delarna. Det ska verkligen bli spännande.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2002-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #487

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?