Utgiven | 1978 |
---|---|
ISBN | 0553103709 |
Sidor | 200 |
Språk | Engelska |
En ung flicka vinner en uppsatstävling i en damtidning, priset är en resa till New York och jobb på tidningen i en månad.
Tiden i New York bli omvälvande, imponerande och avskräckande på samma gång. Att bli vuxen är att bli en fånge. Huvudpersonen, Esther, känner det som om hon är fast i en glaskupa. Hon kan se världen runtomkring sig, men hon kan inte nå ut till den, inte bli fri. Det är en äldre version av flickan som berättar om upplevelserna, distanserat, som något man ser i backspegeln och inte kan ta ögonen från fastän det bli mindre och mindre. Ett kärt men bleknande minne.
Psykisk ohälsa smyger sig på. Och snart börjar elchockbehandlingen. Självmordsförsök leder till sjukhusvistelser där elchockerna fortsätter, och den första sexuella upplevelsen leder till nära nog förblödning. ”Du är en på miljonen”, säger gynekologen till Esther, vilket är helt sant. Esther, alias Sylvia Plath, var en i sanning unik person med en monumental begåvning som tyvärr inte under sin korta livstid fick den uppskattning hon förtjänade.
The Bell Jar är Sylvia Plaths självbiografiska debutroman, vilken kom ut bara någon månad före hennes alltför tidiga död 1963. Sylvia Plath vann Mademoiselles pris för bästa novell 1951, och fick arbeta som gästredaktör på tidningen under sommaren 1952. De händelser som beskrivs i boken, försvinnandet, sökandet och självmordsförsöket, är tagna direkt ur verkligheten.
I romanen är det bästa vännen och påhänget Joan som lyckas med sitt självmord, ett självmord som tillsammans med andra omständigheter gör Esther fri. Självmordet, i slutet av boken, är klimaxet och blir vändpunkten. Esther tar sig ut ur glaskupan. Skildringen av ångesten är mycket levande, och beskrivs så som den bara kan beskrivas av någon som befunnit sig inuti glaskupan och tagit sig ut. Tyvärr skulle de psykiska problemen återkomma senare i livet.
The Bell Jar publicerades först under pseudonym eftersom Sylvia Plath var tveksam över bokens litterära kvaliteter. Hon var också orolig över boken på grund av dess självbiografiska natur, eftersom vissa personer lätt kunde identifieras. Efter Sylvias död krävde hennes mor att boken inte skulle publiceras i USA, just för att skydda de som figurerade i den.
The Bell Jar är en av mina absoluta favoritböcker. Det är en fullkomligt makalös bok, vacker, sorglig, rolig, tragisk men med ett hoppfullt slut. Tillsammans med Francoise Sagans Bonjour Tristesse är The Bell Jar en av de mest fascinerande och begåvade debutromaner som utgetts, och är i sanning också ett tidsdokument som ger en sällsam inblick i unga flickors vuxenblivande.
Publicerad: 2004-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2013-08-17 21:14
19 kommentarer
Det kan väl inte vara en slump att just du skriver just den här recensionen just nu? Ett perfekt inlägg i typisk-kvinnlig-debutroman-debatten som visar precis vad det handlar om: Det går att skriva fantastisk litteratur om unga kvinnor som mår dåligt, det hänger bara på hur man gör det. Om man gav Maria Hede 10 poäng för att vara snäll, hur skulle någon då kunna veta att det är skillnad på henne och Sylvia Plath? The Bell Jar är ju dessutom tekniskt sett en debutroman även om hon var etablerad som poet.
#
Nej, det var väl bra att ha den här recensionen. Ingen har ju heller sagt att att Hede skulle haft 10 poäng.
#
Jag tycker alltså det är en bra och välskriven recension. Pontus, allvarlig talat, om du tror att det var så jag menade kan du väl gå och läsa diskussionen om Hede igen och se vad det står. Så var det inte alls menat, och det står inte så heller.
#
Allvarligt talat Purko, du är inte den enda som har deltagit i debatten, även om det verkar så ibland. De 10 poängen var naturligtvis en produkt av min fantasi, inte ett citat.
#
Pontus, jag förstår att det inte var ett direkt citat, men jag trodde att du försökte visa att de som deltagit i diskussionen vill att man ska vara väldigt väldigt "snäll" mot debutanter. Så har iallfall inte jag menat. Det jag skrivit har mer varit en reaktion på hur recensenterna ibland uppenbart misstolkat romaner och gått in för att håna och förminska författarna på ett smaklöst sätt. Sedan tycker jag egentligen en syn på litteratur där man ser eviga upphöjda "klassiker" som man alltid ska använda som måttstock på "hur bra på en skala" en samtida roman är är konservativ och tråkig. Men den debatten lämnar jag gärna därhän, för jag tror egentligen inte dagensboks diskussionsforum kommer så långt med den.
#
Det är första gången jag har fått lust att läsa en bok efter att ha läst en recension på "Dagens Bok".
Inte så ofta någon orkar kommentera recensionerna heller så något måste det vara med boken, eller?
#
JA! Det finns något som jag och Purko är överens om! Jag är också otroligt less på evigt upphöjda klassiker. Att jag gillar The Bell Jar har verkligen inget med klassikerdyrkan att göra. Synd att du vill lämna den debatten därhän, jag får väl försöka dra igång den själv någon dag när jag inte har något annat för mig.
#
Gör't! :)
#
Gör't! :)
#
Carina: Hur många recensioner har du läst?
#
Jag blev också sugen på att läsa efter att ha läst den recensionen. Men jag undrar: Finns den översatt till svenska? Och vad heter den i så fall?
#
"Glaskupan"
#
Jag har läst ett 50-tal men i sanningens namn måste jag erkänna att de är få jag har orkat läsa till slut, det är väldigt mycket ointressant information i de här recensionerna tycker jag.
#
"I romanen är det bästa vännen och påhänget Joan som lyckas med sitt självmord, ett självmord som tillsammans med andra omständigheter gör Esther fri. Självmordet, i slutet av boken, är klimaxet och blir vändpunkten. Esther tar sig ut ur glaskupan."
En stilla undran: tror verkligen recensenten att den presumtive läsaren vill veta hur boken slutar?
#
Rörande bonusinformationen:
lustigt, det verkar variera vad Plath ställde fram till barnen den natten, här står det kakor, men jag är rätt säker på att det var smörgåsar.
+ Det bör även tilläggas att Sylvia Plaths Collected Poems tilldelades posthumt pultizerpriset 1982.
#
jag menar såklart Pulitzerpriset och inget annat!
#
http://www.sylviaplathforum.com
#
Man får inte glömma att som recensent har man inte uppdraget att göra sig til talesman/kvinna för andra utan uppdraget är att ge sin egen syn på det man recenserar…
#
[…] Bonnier pocket). Antal sidor: 317. ISBN: 978-91-7429-341-8. Andras röster: Boktoka, Booksessed, Dagensbok.com. Köp hos t.ex. Adlibris, Bokus, CDON […]
#
Kommentera eller pinga (trackback).