Gästrecension

: Rover räddar julen
Rover räddar julen Roddy Doyle
Alfabeta
6/10

Irländsk julhumor

ISBN 9150101692
Översättare Hans Berggren

Om författaren

Roddy Doyle är född i Dublin 1958 och arbetade ett tag som lärare. Han debuterade med The Commitments, om ett soulband i Dublin, sedermera filmad av Alan Parker. The Snapper kom 1990 och The Van, som även nominerades till Bookerpriset, 1991; vann gjorde han 1993 med Paddy Clark Ha Ha Ha. Dessutom har Doyle skrivit en rad barnböcker.

Gästinformation

Helena Kruthof: Exilskåning på Gotland som inte vill vara någon annan stans. Åker knappt till fastlandet längre. Den Gotländska myllan är en drog. Kulturarbetare, radiopratare och godisätare. Favoritbok: "Stäppvargen" av Herman Hesse.

Sök efter boken

Förväntningarna är skyhöga när man sätter sig med en bok av Roddy Doyle – mannen bakom The Commitments. Men jag tror jag borde ha varit 20 år yngre (dvs. 11 istället för 31) för att bli riktigt imponerad. Helt riktigt förvisso, för det är ju en barnbok.

Rover räddar julen är vad jag, inte odelat positivt, skulle kalla en ”helcrazy” bok. Förutom varningsrutor, reklamavbrott och andra avbrott mitt i kapitlen så återkommer 6:e kapitlet 5 ggr som tonåring, vuxen, gammal och slutligen som död två gånger, 12:e kapitlet är en hemlighet och det finns 4 olika sorters slut av boken. Bara att välja.

Låter det rörigt? Det är bara början.

Vidare präglas boken av stjärnbilder som heter Lärarens armhåla, Aprumpan och vi får träffa den vandrande bajskorven från Mexico.

Kul?

Den underliggande handlingen är enkel: Hunden Rover ersätter renen Rudolf och hjälper tomten att dela ut årets julklappar. En söt och klassisk historia som hackas upp, mals ner och strös ut som confetti över läsaren. Föräldrar med visst ordningssinne göre sig icke besvär med att läsa den för sina barn. Irritationsmomenten är på tok för stora.

Men jag tror att det är en mycket lämplig bok för den som lärt sig läsa och precis kommit in i slukaråldern. Hade jag varit 11 år så hade jag älskat den. Ett skönt avbrott bland alla böcker med en ordentlig början, en vanlig mitt och ett pålitligt slut.

Här kan man aldrig veta vad som händer på nästa sida.

Helena Kruthof

Publicerad: 2003-12-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:31

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1028

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?