Recension

: Jukebox
Jukebox Åke Edwardson
2003
Norstedts
6/10

Småländsk Hemingway

Utgiven 2003
ISBN 9113012371
Sidor 399

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Åke Edwardson är född 1953 i Småland. Han bor i Göteborg och har tidigare jobbat som journalist och universitetslärare. Han är mest känd för sina deckare om kommisarie Erik Winter, som också har spelats in som tevefilmer. Förutom deckare har han skrivit romaner, noveller och ungdomsböcker. Edwardsons böcker finns översatta till över tjugo språk.

Sök efter boken

Jukebox handlar om Jonny. Han reparerar jukeboxar. I en gammal skraltig Volvo Duett, med radio och skivspelare!, inte illa, åker han runt i Småland. Året är 1963. Han är en fena på sitt värv, men sämre på att reparera sitt rykte som bygdens patetiske loser och omdömeslösa alkoholist. Det tisslas och tasslas. Alla vet att han super, men ingen bryr sig om varför.

Kanske är det för att Rolling Stones håller på att ta över efter Elvis? Kanske för att folk nu spelar sina egna LP-skivor på sina egna skivspelare? Kanske för att sommarens landsplåga är Per Myrbergs 34:an ”… nu ska hela rasket bort …”? Kanske för att kaféerna gapar tomma, precis som jukeboxarnas myntlådor?

Det finns ett slags förlorarnas estetik i Jukebox. Det är njutbart. Som att vara Bajare ungefär …

Men det är fler tankar som maler i Jonnys huvud. Hur var hans uppväxt och var är hans bror? Han återtar kontakten med sin gamla flickvän Elisabeth. På köpet får han Lennart, hennes son, och de utvecklar en stark kontakt.

Jukebox är i mångt och mycket sprungen ur Edwardsons novellsamling Genomresa. Det är samma miljöer, stämningar och stil. Kanske till och med samma personer?

Med en hårdkokt isbergsteknik presenterar Edwardson en stämningsmättad prosa skriven med ett självklart och enkelt språk. Inget nytt, men inte sämre för det. Han är konsekvent i sin stil och försäger sig inte.

Jag tycker dock att berättelsen om Jonny går ett steg för långt. Jag önskar ett mer avhugget slut. Det var Edwardson bättre på i Genomresa. Här tar Edwardson ifrån mig glädjen att få vara medskapare av Jonnys öde.

Gillar du inte Jukebox kan det bero på att du har en utvecklad allergi mot landsortsromantik, hatar gubbar och gamla bilar, har en oförståelse för att musik kan vara en stor del av en människas liv. Eller så är du är trött på vuxen-man-och-ung-pojke-relationer av Nick Hornbys (Om en pojke) snitt. Jag klandra dig inte.

Lider du inte av dessa åkommor rekommenderar jag Jukebox.

David Enemar

Publicerad: 2003-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-19 15:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #921

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?