Recension

: Priset på vatten i Finistère
Priset på vatten i Finistère Bodil Malmsten
2003
Albert Bonniers förlag
9/10

När man odlar sin trädgård

Utgiven 2003
ISBN 910010047
Sidor 238
Först utgiven 2001

Om författaren

Bodil Malmsten
Foto: Stefania Malmsten

Bodil Malmsten (1944-2016) fick sitt genombrott som författare 1984 med diktsamlingen Damen, det brinner! Under flera år levde och verkade hon i Frankrike. Hon har givit ut ett stort antal böcker och rönt framgång som prosaberättare och dramatiker.

Sök efter boken

Det finns en sådan otrolig befrielse i flykten. Det kan visserligen kännas lite fegt men faktum kvarstår; den som är människa kan välja att gå. Kalla det flykt om du vill men det är ändå ett fritt val att gå och det tänker jag göra när jag har fått nog.

Nog är precis vad Bodil Malmsten har fått. Hela det svenska välfärdsamhället ligger nedmonterat och bara den som lismar, bedrar och smider ränker kommer att överleva. Själv gör hon det fegaste av allt. Hon lämnar och ger sig av. Vad annat återstår når man slagit sig blodig och skrikit så att rösten försvunnit? Om ingen lyssnar var finns då meningen med att säga ifrån?

Hon kommer till sitt paradis och då gör hon det som hon föraktar hos andra. Hon säljer sin hyresrätt som blivit en bostadsrätt och köper en bit av paradiset för pengarna. Systemet är helt fel och förvridet men om man nu har valmöjligheten att gå och inget länge finns att tro på, är det då så fel att säga:

-Nej tack?

Hon står där i sin första trädgård och odlar och hoppas, hoppas på att tulpanerna ska komma upp och att pengarna ska räcka och att boken ska bli skriven, men trots att hon kommit till paradiset så blir hon inte en god människa. Lika ilsken som vanligt är hon fast hon odlar sin trädgård i paradiset. Inte heller är allt så fantastiskt i paradiset som hon har förväntat sig, men hon har ju hittat hem och det går inte att ändra på.

Bodil Malmsten skriver en lyrisk prosa som gör hela mig glad. Boken är en uppgörelse med den människa man skulle vilja vara, med den värld man skulle vilja leva i men även med den stackars människa som man nu är och hur man får ha fördragsamhet med denna person och kanske inte döma den så hårt alla gånger.

Dessutom slår Bodil Malmsten huvudet på spiken när det gäller det samhälle som vi bor i. För hur gör man för att stå ut? Hur ska man orka förändra världen när det är så otroligt lite som händer och när man är så ofantligt maktlös.

Själv tänker jag inte emigrera, inte än men jag behöver böcker som denna för att orka fotsätta tro på förbättring och att motstånd hjälper.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 15:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #803

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?