Recension

: Extreme simplicity
Extreme simplicity Christopher & Dolores Lynn Nyerges
2002
Chelsea Green
2/10

Gröna vågen – mitt i stan

Under 1970-talet upplevde Sverige den så kallade ”gröna vågen”. Många storstadsbor flyttade ut på landet, började odla sin egen mat och försökte leva i samklang med naturen. Men måste man verkligen flytta ut på landet för att göra det? Alla de miljontals människor som hellre vill bo kvar inne i städerna då?

I den här boken beskriver paret Nyerges hur man kan leva hållbart även inne i en storstad som deras hemstad Los Angeles. Boken tar upp allt från vatten- och energianvändning till återbruk och källsortering, odling av livsmedel och ekonomiska frågor.

Ett stort minus är att boken förutsätter – utan att ens kommentera det – att man äger en egen villa. För en tämligen rik vit medel- och överklass kanske det är ett acceptabelt antagande. Men det innebär också att boken redan från start är ganska ointressant för alla andra, som inte äger både hus och en omkringliggande tomt.

Ett annat stort minus är att boken är mycket fokuserad på deras egna personliga erfarenheter. Om man således inte lever i samma klimatzon som dem (torrt och mycket varmt, närmast ökenliknande) så är en mycket stor del av boken tämligen ointressant.

Vi kan leva hållbart, även i dagens samhälle. För det krävs det kunskaper om vad man som individ kan göra för miljön. Ansatsen i den här boken – att skriva om en hållbar livsstil även i storstäder – är positiv. Men den har tyvärr inte mycket att bidra med i den riktningen för en svensk publik. Vad boken sen har med ”extrem enkelhet” att göra är för mig fortfarande en gåta.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 16:15

Kategori: Recension | Recension: #763

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?