Recension

: Endgame in Western Sahara
Endgame in Western Sahara Toby Shelley
2004
Zed books
7/10

Västsahara – kvarglömd koloni

Utgiven 2004
ISBN 1842773410
Sidor 224
Språk Engelska

Om författaren

Toby Shelley är journalist för Financial Times. Han har under 20 år följt utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern, och publicerat ett antal böcker och bidrag till böcker på temat.

Sök efter boken

Det finns en enda koloni kvar i Afrika – Västsahara. Efter att Spanien avskaffade alla sin kolonier ockuperades området direkt av grannländerna Marocko och Mauretanien. Allt sedan dess har landet förblivit under ockupation, utan att omvärlden har ingripit. Det är enbart grannlandet Algeriet som har verkat till stöd för Västsahara, både genom internationell diplomati och genom att understödja sahrawis självständighetskamp genom organisationen Polisario.

I den här boken skriver journalisten Toby Shelley om bakgrunden till ockupationen, och om de olika aktörernas intressen i frågan. Som så ofta annars handlar det i hög grad om att Marocko (som i dagsläget är den främsta ockupationsmakten) är intresserade av landets naturresurser – i Västsahara finns såväl rika fyndigheter av fosfater, som fiskevatten och möjligheten av olja. Det ger man inte upp i en handvändning, särskilt inte som att Marocko har upplevt ekonomiska bekymmer på egen hand. Han skildrar också vad andra länder har för intressen i frågan – inte minst Algeriet, som är ute efter att öka sitt geopolitiska inflytande genom att minska grannländernas…

Polisario, sahrawis väpnade kamporganisation, har sedan ganska många år ett eld-upphör-avtal med den marockanska militären. Än lever drömmen om ett fritt Västsahara i flyktinglägren i Algeriet, liksom i det ockuperade landet. Frågan är hur länge det kan bestå, hur länge de orkar vänta?

Shelley skriver mycket läsvärt om Afrikas, och en av världens, sista kolonier. Man kan möjligen tycka att dess fokus i lite hög grad skildrar den politiska processen i konflikten – medan människorna ofta försvinner bakom politiken. Men det är en oerhört bra bok för den som vill förstå vad problemet handlar om.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-06 18:14

Kategori: Recension | Recension: #1386

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?