Recension

: Vitals
Vitals Greg Bear
2002
Del Rey
5/10

Vitals – inte livsavgörande

Utgiven 2002
ISBN 0345435281
Språk Engelska

Om författaren

Greg Bear är mest känd som science fiction-författare men har även skrivit ett antal noveller med fantasy-anknytning. År 2000 tilldelades han Nebula award för ”Darwin’s Radio”. Det är inte hans första större utmärkelse, ”Moving Mars” vann även den en Nebula award för bästa novell redan 1994.

Greg Bears officiella webbplats – Här finns en hel del matnyttigt när det gäller Bear. En helt ok webbsida som behöver användas mer av författaren.

Sök efter boken

Vitals är Bears första stora roman sedan Darwins Radio som bland annat belönades med en Nebula award, sf-världens motsvarighet till en Oscar. Det har hänt väldigt mycket med hans stil som författare och utvecklingen har verkligen gått åt rätt håll. Från att tidigare ha skrivit kort, hårt och koncist visar han nu upp ett relativt mjukt språk. I Vitals är det en helt ny Bear som skriver en sammanhängande historia på ett för honom helt nytt sätt. Det har tidigare känts lite som att läsa en forskarrapport, något som lätt blir ganska jobbigt i längden. Jag vill inte påstå att språket nu är enkelt, det krävs fortfarande en hel del av läsaren för att man ska hänga med i svängarna men det är helt klart en stor förändring till det bättre.

Tyvärr håller inte storyn hela vägen. Efter halva boken blir den lite för mycket mall 1a. Jag kanske har för höga förväntningar då jag fortfarande har Darwins Radio i bakhuvudet och att upprepa succen redan i nästa bok (jag räknar inte Rogue planet som en riktig bok) kanske är lite för mycket begärt. Tekniskt sätt är den tillräckligt övertygande och som vanligt är Bear noga med detaljerna. För mig som lekman fungerar den vetenskapliga sidan hyffsat och man får faktsikt inte glömma att det är science fiction vi pratar om men den tappar för mycket på slutet. Det känns som författaren tappat intresset och då blir det svårt för mig som läsare att behålla det också.

Nej, det blir nog ingen ny Nebula award för Vitals men om du kombinerar den nya Bears språk och stil med den gamle Bears uppfinningsrikedom får du garanterat en storsäljare av gigantiska mått som kan konkurrera med Crichton om de stora feta filmavtalen. Hur som helst kommer det inte dröja länge förrens vi ser en film på någon av Bears böcker. De nya digitala specialeffekterna kommer göra det möjligt att filma hans alster på ett sätt som var otänkbart för några år sedan.

Slutet på Vitals är intressant och jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Jag vet dock att hur jag väljer att tolka det påverkar hur jag tolkar hela boken. Ett väldigt bra slut med andra ord. Det väcker tankar.

Vitals är inte ett livsavgörande verk men Bear visar helt klart att han är en av de mest vitala författarna inom SF.

Håll ögonen på honom i framtiden.

Noga.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2002-03-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 19:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #508

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?