Text

: redaktionens val 2000
redaktionens val 2000
0/10

Bra böcker enligt oss

Per Warmark

Röda rummet av August Strindberg
Otroliga karaktärer i en lika rolig som alvarlig bok. Strindbergs absoluta mästerverk. Bör finnas i varje någorlunda seriös/oseriös boksamling.

Fever pitch av Nick Hornby
Nick Hornbys debutroman om livet och kärleken till ett fotbollslag. En ärlig skildring med självbiografiska drag. Bättre än High Fidelity!

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Min favorit bland Astrids alla mästerverk. Historien om bröderna som efter detta livet åter sammanstrålar i Landet Nangijala är bland det mest spännande jag någonsin läst.

Röde Orm av Frans G Bengtsson
Historien om vikingen Orm och hans äventyr i både väster- och österled är helt enkelt j-gt underhållande. I dagarna rekommenderas särskilt det avsnitt där Orm och hans vänner dricker jul hos Harald Blåtand, mustigt. Det kanske kan inspirera till ett trendbrott i det traditionella firandet.

Candide eller optimismen av Voltaire
En i skolorna missbrukad roman med ironi som får Henrik Schyffert och grabbarna i hans ironiska generation att framstå som tämligen misslyckade. Odla er trädgård!

Per Warmark

Lucas Forsberg

Porträtt av konstnären som ung av James Joyce
Han leker med språket som få tidigare och han skriver om sin uppväxt, stränga fostran, undertryckta sexualitet och sin längtan efter konstnärlig frihet.

Livet efter Gud av Douglas Coupland
Den amerikanske samhällskritikerns mest subtila och underbara lilla bok. ”Alltså: Jag är en ömsint man, men jag har mycket svårt att visa det.”

Fantomerna av Klas Östergren
Ett måste för alla som någonsin velat leva författarliv. Det som uttrycks i sena skrivarnätter, stormiga relationer och sökandet efter identitet.

Det rätta ansiktet av CS Lewis
CS Lewis har gjort så mycket mer än skrivit Narnia-böckerna och varit bästa vän med Tolkien. Det här är en underbar bok som bygger på berättelsen om Amor och Psyke.

Bekännelser av Augustinius
En riktig klassiker, men samtidigt överraskande modern. En tänkare som påverkat västerlandets filosofi. Om vår kamp med oss själva, varandra och Gud.

Lucas Forsberg

Anders Edwartz

Fem boktips i juletid!

När du tycker det gått träda i julskinkan:
Okänd soldat av Väinö Linna
Vissa stridsskildringar i denna finska nationalklenod får inledning till Saving Private Ryan att likna Kalle Anka på bilsemester. Kan utan vidare sträckläsas i julenatten.

När paketen visar sig innehålla inte mycket mer än materia:
Dikter av Gunnar Ekelöf
Ytliga bagateller och djuplodning till den absoluta botten – i dig och mig. Tas fram vid valda tillfällen, gärna som högläsning i familjens innersta krets.

Om du tycker glöggen smakar klent i år:
Ankare av Klas Östergren
Alkoholdimmorna tätnar över ett fiktivt Österlen när Östergren låter ägget ligga i några minuter extra. Läs på juldagen, innan du går på krogen.

När släkten frestar på det där lilla extra och du börjat fundera över okonventionella lösningar:
Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij
Slum och misär som föder osunda tankar och stor, kanske den största, litteraturen. Ett mellandagsprojekt.

När inget annat hjälper:
Bibeln av diverse föregångare
Det är ju ändå därför vi firar: när som helst, var som helst, hur som helst.

Några bonuskapitel:

Så gick det till förr i tiden:
”Hur jul dracks hos kung Harald Blåtand” ur Röde Orm av Frans G. Bengtsson
Hejdlöst ätande, drickande, historieberättande och därtill tvekamp runt långborden. Läses om och om och om igen.

Traditionellt folkhems-julfirande:
Sömnen (Kapitel 14) av Ulf Lundell
”Mera borsten Torsten!” Kan högläsas istället för Lukasevangeliet.

Anders Edwartz

Anna Carlsson

Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery
Den allra första. Härmed kan avslöjas att det finns en anledning till att det här lilla flickebarnet skriver och har rött hår…

Räddaren i nöden av J D Salinger
Fantastisk. En klassiker, och det finns det anledning till. Den bästa hittills av alla dessa böcker om förvirrade unga män som jag finner mig själv alltid älska.

Min vän Matt och horan Hena av Adam Zameenzad
Ingen jag träffat någonsin har läst den här boken, förutom de jag personligen tvingat att läsa den. Det är hemskt synd. Om svältande barn i krigsdrabbat Afrika, vilket låter oerhört politiskt korrekt och pretentiöst (som om det vore en nackdel förresten, det skulle ju vara asbra om folk verkligen var politiskt korrekta och tog hand om sina medmänniskor och sin omvärld). Men ni förstår, den här boken har ett språk som får en att vilja gråta av lycka, vågar låta karaktärerna vara verkliga människor, vågar vara rolig trots det tunga ämnet, berör en så att man lever med boken i hjärtat hela livet när man läst den. Den är oerhörd. Jag tycker att Zameenzad ska få nobelpriset.

En kärleksdikt av Lars Forssell
Kärlek som man vill ha den.

På delad plats:
Naiv. Super av Erlend Loe
High Fidelity av Nick Hornby
Bright lights, big city av Jay McInerney

Förvirrade unga män, jag säger bara det. McInerney har dessutom skrivit en bok om en förvirrad flicka, Mitt livs historia, som är mycket trevlig den också.

Anna Carlsson

Anna Larsson

Pride and Prejudice av Jane Austen
Det här är kärlek det. Det blir inte vackrare eller mer spännande i litteraturen. Ooh, Mr Darcy…

The New York Trilogy av Paul Auster
Konstigt, märkligt, fascinerande men ändå så verkligt.

En dag i Ivan Denisovitj liv av Alexander Solzjenitsyn
Om man har en bra historia att berätta behöver man inte skriva en tegelsten.

Candide av Voltaire
Mångfacetterad, rolig och jätte-, jättebra.

The Narnia Chronicles av C.S. Lewis
Det man älskar som liten brukar förkastas när man uppnått en mer mogen ålder, men aldrig att jag överger drömmen om att en dag hitta det magiska klädskåpet som för mig in i Narnia.

Anna Larsson

Mikael Lehikoinen

Gökmannen av Sture Dahlström
Sveriges genom tiderna bästa bok av Sveriges genom tiderna bästa författare. Inget snack om saken. Klart slut.

Främlingen av Albert Camus
Jag har två riktigt bra polare: Raskolnikov och Mersault. Vågar nästan påstå att den sistnämnde är min bästis. Han låter mig förstå att om man tycker för lite så hjälper alla andra mer än gärna till med tyckandet. Så man behöver aldrig gå tycklös. Det är ju tryggt. Tycker jag.

Moment 22 av Joseph Heller
Ekorrhjulets maskinist numero uno, Joseph Heller, myntar uttrycket ”Moment 22″ och sticker pekfingret rakt i Systemets smutsiga navel som är fylld med ludd, ludd, ludd, ludd, ludd, ludd, ludd, ludd…

Konung Oidipus av Sofokles
I Sverige finns det en lag om att den närmaste släkting man får gifta sig med är sin egen kusin. Det är faktiskt en av de få svenska lagar jag förstår mig på.

På drift av Jack Kerouac
Lifta. Livet. Romantiserande eskapism. Ja. So what?

Bubbel, bubbel:

Naiv. Super av Erlend Loe
Norrmän är inte roliga. De är morsamma.

Tärningsspelaren av Luke Rhinehart
Läs boken. Sedan springer du iväg och köper spelet Yatzy. Innehåller många tärningar som kan sätta fart på ditt grådaskiga och inrutade liv.

Mr skylight av Ernst Brunner
Det gör ont. Inte att dö. Utan när man ser på när nån göra det. Dikter som framkallar tårar även hos den tuffaste killen i klassen.

Mikael Lehikoinen

Åsa Pettersson

Sommarboken av Tove Jansson
Detta är en underbar bok om Sofia och hennes farmor. Den är på intet sätt bara sockersöt utan kanske mer verklig. Om du tror att Tove Jansson endast är en barnboksförfattare har du bedragit dig! Som Sofias farmor skall jag bli när jag blir stor.

Rödluvan av Märta Tikkanen
Märta Tikkanens språk är fascinerande och talande. Hur tomrummet ibland kan säga mer än orden själva är fångande. Här finns det verkliga livet nära. Skratt och gråt håller varann i handen och överlevnadsinstinkten är oövervinnelig.

Skuggor och speglingar av Lotta Olsson
En bländande poesidebut. Denna samling sonetter går rakt in i själen. Det stränga versmåttet är inte begränsande utan tillför språket tyngd. Jag har länge haft ångest för att jag själv inte lyckas prestera något så mästerligt!

Dvärgen av Pär Lagerkvist
En mycket intressant berättarvinkel. Ett mästerverk! Den måste läsas!

Boken om Bella och Gustav av Eva Eriksson
En av de allra bästa barnböckerna jag läst. Tar fram den även nu sedan jag blivit större och läser den när jag behöver muntras upp! Boken innehåller fyra berättelser om Bella och Gustav. Dessa är: ”Om en liten vecka”, ”Tandresan”, ”Fokus pukors” och ”Svartsjukan”. Det är inte alltid lätt att vara storasyster men i Bella hade jag en bundsförvant!

Åsa Pettersson

Csabi Urbán

Regn av Ulla-Lena Lundberg
Denna kvinna som har offrat allt för författaren i sig, skriver precis så fantastiskt, så offrat att hon inte skaffar familj. Det här är en sån total bok som utspelar sig i två olika tider i Afrika och huvudpersonen är regnet, världens utlösning, väldigt påtagligt i Afrikas ökenlandskap. Det handlar om nomadfolket tusentals år sedan och de dåvarande regnmakarna, de heliga och den andra historien är om en modern regnmakare, hjälporganisation som skall borra en brunn. Dessa två tider och historier berättade efter varandra vävs ihop på ett magiskt sätt, presis som en regndans på savannen, och den som sköter trollstaven är Ulla-Lena Lundberg som rekommenderas för sin totalhet.

Onda själar av Eino Hanski
Det här är en sån där tidig läsupplevelse som inte går att ersätta med något senare. Författaren blir inspärad på ett dårhus, för han har icke sovjetiska åsikter. Detta hände ofta. Han är dock en stor hjärna och doktorerna låter honom experimentmässigt skriva för att de ska få reda på något om människan. Han skriver åt doktorerna men också ett annat dokument i hemlighet som han gömmer bakom elementen, det är det dokumentet vi får läsa. Hiskligt autentiskt och gripande, min idealroman. En man som bara låter sina tankar falla ned på ett papper (och en som anses galen och farlig för staten, mums för en skäggig anarkist).

Vid Europas rand av Pentti Saarikoski
Finsk poet på tre olika ställen i Europa med sin bländande treenighets prosa.(dela upp en sats med två komman så det blir det en tredelad menning; Penttis signum!) Låter både stort och smått falla ned på pappret. Det blir inte bättre än såhär. Helt konstlöst bara en blandning av kuken och Kirkegaard och bastun som skall värmas. Detta är vägan in i Penttis författarskap där poesin är grundpelaren, men där prosaböckerna är dom underbara njutningarna. Pentti måste upprättas som ett monument över att vara en hel männsika lika fullt ut med alkolistbristen som endast är en tillgång i böckerna liksom sin självklara intelligens.

Färjesång av Gunnar Ekelöf
Poet. Poeten framför dem alla på det sättet att det är strikt poesi, som man får möta och särskilt här i 1900-talets vackraste tankedikt, den om den ensama människan. Svår kan tyckas ibland, men aldrig när han öppnar sig, då är han bländande och med vilken musikalisk talang sen då. Det är inget snack om saken, det går att läsa den här diktsamlingen hur många gånger som helst. Hela sången sitter ihop men om man plockar isär den och bara läser enskilda dikter så har man någonting annat bländande. Bara att skriva om den nu får mig att gå och plocka ned den ur hyllan och läsa den.

Älsklingsleken av Leonard Cohen
Känd som han med den mörka rösten, men innan sångerna, innan han till slut tröttnade på att vara pank poet (han svalt t.o.m.) , kom fantastiska diktsamlingar och två romaner. Detta är den självbiografiska debutromanen och vad ska man säga. Kvinnan genomsyrar den. Hela berättelsen är berättad efter samlag hos den älskade för henne, hans liv fram till den älskogspunkten. Och ingen skriver om sexualiteten på ett sådant okamouflerat sätt. Han skriver om besattheten, så att man kan ta på den helt enkelt och han leker språk hela tiden. Vad ska man säga, de sista tre här är husgudar: Pentti, Gunnar och inte minst Leonard.

Csabi Urbán

David Enemar

Samma gran, samma glögg, samma teveprogram och samma klappar. En repetitionens högtid, det ligger i själva traditionsbegreppet, men julen i så mycket högre grad tack vare alla så väl planerade detaljer. Alla samlas, alla trivs, alla ställer upp och alla älskar det! Har man inte ljusstaken i fönstret antas man i vissa kvarter vara en obskyr figur, en förkonstlad excentriker och torrboll. Julen är till sin natur exhibitionistisk. Visa upp vad du har! Så är det nu en gång för alla. Vi måste bry oss om oss själva för att överleva. Svik inte traditionen. Mitt tips är att vi tar tillfället i akt för att återuppleva några av våra bästa läsupplevelser. Plocka fram dina favoriter. Du har tid.

Djungeln av Kristian Petri
För att svensk jul är förknippad med exotiska miljöer: Kalle Anka, apelsiner och choklad. Djungeln är en spännande, välskriven och lärorik reseskildring.

Med stövlarna på av Klas Östergren
Därför att få författare har en ton som här enklast kan förknippas med julsagans, en novellsamling.

Loewenhistorier av Hjalmar Bergman
Kan vara något av det märkligaste som Bergman skrev, roligt att upptäcka, och man blir förvånad att Leonard Loewen sällan omtalas. Hjalmar Bergman som en svensk Kafka före Kafka.

Solange av Willy Kyrklund
Som ingen har en ursäkt att inte hinna med, litet format, oändliga erfarenheter.

En svältkonstnär – fyra små historier av Franz Kafka
Ger dig perspektiv på livet bland skinkor, korvar, supar och människan när hon är som mest grotesk.

David Enemar

Magnus Gustavsson

Raj Raj av Lars Sjunnesson
Den mest humoristiska allmänbildningen du kan få. Lär dig allt om hur Lenin sålde den ryska revolutionen till djävulen. Känn på den militära logikens vansinne. Och låt Åke Jävel utbilda dig i sabotagets vackra konst.

För herr Bachmanns broschyr av Carl-Johan Vallgren
En författare skriver ett brev till herr Bachmann som ämnar göra en broschyr om Sverige. Författaren tar tillfället att ge utlopp för sin ilska mot litteraturkritiker, mediafolk och politiker och går bärsärkagång mot allt ”svenskt”.

Det är en tidsfråga … innan man låter fängsla människor som skrattat på offentlig plats. Blott vid en del sportbegivenheter ger myndigheterna sin tysta dispens till okontrollerade emotioner, vid större ishockeyfinaler till exempel, annars betraktas de med största skepsis, avsky och hat…

Tänker du tillbringa julen utomlands kan denna bok vara lämplig. Förbered dig dock på att avboka återresan…

Mormor gråter och andra texter av Jonas Gardell
Detta är en utmärkt julklapp och passar för läsning när julbordet tillfälligt dukats av och chokladkartongerna öppnas i vardagsrummet. Texterna är korta och har tidigare publicerats i olika tidningar eller framförts på scen, som exempelvis just ”Mormor gråter” som visats på julafton under ett par år. Gullan Bornemark, Svensktoppen och Mjölkpaket är några av ämnena. Boken innehåller både humor och allvar, precis som vi känner Gardell. Undertecknad är just nu betagen av ett citat ur en text från 1988 om husockupanter i Haga i Göteborg, som då artikeln skrevs snart skulle bli utkörda av polisen:

Och var är stödet från Sverige intellektuella, de radikala och politiskt medvetna? Är de upptagna med att debattera påskmodernismen? Det verkar ofrånkomligt att Sveriges intellektuella kommer att gå till historien som de fegaste och fogligaste kräk som existerat…

Stenbockens vändkrets av Henry Miller
Detta är en klassiker som jag dock inte brukar se hos bokhandlarna. Min pocketupplaga är från 1964 och ett tips är att kolla på antikvariat. Vill man lära sig om det verkliga livet och kasta sig ut i ovissheten och kanske riskera att världsdelsplattorna i ens inre rubbas. Tror man på en litteratur som inte bara är vackert förpackad och gör pretentiösa anspråk och ”leker med formen”. Vill man se livet, hur trasigt, farligt och förskräckligt det än är. Då är detta den rätta boken. Perfekt julklapp till de lite äldre barnen.

Tysk höst av Stig Dagerman
Den 23-årige journalistens vittnesmål från Tyskland hösten 1945 anses vara bland de bästa reportage som skrivits på svenska. Jag kan inte säga mer än att jag förstår lovorden. Vill du läsa något välskrivet så läs detta. Vill du dessutom få en alternativ och mer verklighetsnära bild av andra världskriget än de många dramatiserade TV-dokumentärerna som förvandlat Hitler till en säljande seriefigur är detta för dig!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2000-12-23 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-20 22:53

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?