Text

: Sommartips 2022
Sommartips 2022
10/10

Sommartips 2022

På dagensbok.com är boktips på midsommardagen lika mycket tradition som dans runt stången, sill och nubbe, hångel i buskarna, eller vad du själv nu inte gärna vill undvara kring midsommar. Läsning är ju också den perfekta sommaraktiviteten – det funkar ute som inne, i strålande sol som i hällregn, hemmavid som borta.

Kanske tycker du att sommaren ägnas bäst åt ond bråd död, åt reseskildringar, tegelstensklassiker eller nya bekantskaper – eller hör du till dem som äntligen ska ta tag i att skriva själv under semestern? Oavsett vilket hoppas vi att vi har något boktips här nedan som passar just dig.

Ha en riktigt skön lässommar!

* * *

Anna Liv Lidström:

På sommaren ska en läsa deckare och thrillers, det är sen gammalt. I hängmattan, hammocken eller under en filt en regnig dag. Jag tycker särskilt att ni ska spana in:

Välkommen till evigheten av Camilla Grebe
Det här är en mustig berättelse som undan för undan blottar en rätt skruvad existens. Vi förstår att tillvaron hos familjen Andersen inte är helt enkel. Här döljs många hemligheter, inte bara utåt utan också inom familjen. Karaktärerna i boken är varsamt utmejslade. De känns levande och bär på sina ryggsäckar. Ju mer som blottas desto mer spännande blir historien.

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här. Vi rör oss som vanligt i trakterna kring Kurravaara bland ensamhet, ondska och ett preskriberat mord. Omsorgen om djur, människor och språket gör boken en fröjd att läsa även om den bitvis gör mycket ont och jag kommer att sakna alla karaktärer och miljöer.

Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews
Florence högsta dröm är att bli berömd författare. När hon får erbjudande om att bli assistent till personen bakom den berömda författarpseudonymen Maud Dixon, tänker Florence att hon fått sitt livs chans. Maud Dixon heter egentligen Helen. Hon bjuder med Florence på en researchresa till Marocko, där hennes nya bok utspelar sig. I Marocko sker fruktansvärd bilolycka där Helen avlider och Florence vaknar upp på sjukhuset med en ny möjlighet. Då ingen vet vem Maud Dixon egentligen är kan hon kanske uppnå sin dröm. Det här är en ryslig historia med många oväntade vändningar.

Carina Middendorf:

Midsommardrömmar av Bengt Ohlsson
Ett kompisgäng träffas regelbundet på midsommar och vi får följa dem från unga och förhoppningsfulla till medelålders och en aning mer resignerande. Det är ibland fint och på sina ställen sorgligt, men hela tiden prosa på hög nivå. (Jag har skrivit om den på min egen blogg här.

Det åttonde livet (Till Brilka) av Nino Haratischwili
I denna släktkrönika om åtta personers liv i Georgien, får du lära dig mer om landets historia än vad du någonsin trott var möjligt. Det här är en medryckande tegelsten som, om du doserar väl, kan räcka ända in i augusti.

Bonjour Tristesse av Françoise Sagan
Det är hett på många sätt i denna klassiker från 1954. Det är hett på franska rivieran, men det osar också hett mellan Cécile och Cyril. Den här klämmer du nästan medans färskpotatisen kokar – 144 sidor med oväntat djup! (Anna Larsson skrev om den på dagensbok.com redan 2001. På min egen blogg skrev jag häromdagen här.)

Ella Andrén:

Ljudet av fötter, Bära och brista och Nu levande av Sara Lövestam
Jo, jag vet, jag tipsar om Sara Lövestams Monika-trilogi rätt återkommande, men nu finns hela serien ute, och jag kan inte tänka mig ljuvligare sällskap i hängmattan eller bakom en regnig ruta än Monika, hennes såriga barnlängtan, hennes spännande släkthistoria och hennes fina roll som extravuxen åt tonårsgrannen Texas. Lövestam är klockren.

Vem fruktar döden av Nnedi Okorafor
En inte helt ny bekantskap, men klart fördjupad under våren, är för mig SF- och fantasyförfattaren Nnedi Okorafor. Hon förnyar båda genrerna med sin blandning av västerländska och afrikanska myter och miljöer. Vem fruktar döden kombinerar fantasyns klassiska utvalda hjälte med stamkrig, mörk magi och ökensand i ett framtida Sudan. Fascinerande och hjärtskärande brutalt.

Pakten av Sharon Bolton
För den som vill ha nervkittlande spänning och brott att läsa om i sommar är Sharons Boltons roman om ett gäng priviligierade ungdomar som begår ett fruktansvärt brott ett säkert kort. De är unga, lite sönderfestade idioter en sista sommar innan de ska iväg till de finaste lärosätena, och kan nog helt enkelt inte föreställa sig konsekvenserna av de val de gör. En tar ensam på sig skulden, med jättelika gentjänster att kräva in i framtiden – men är de andra verkligen beredda att betala priset långt fram i vuxenlivet ..?

Samling av Natasha Brown
Vill du ha en roman att vrida och vända på i sommar så är Natasha Browns stora lilla roman om livet som rasifierad kvinna i Londons finansvärld att rekommendera. Den är fragmentarisk, kompakt, ibland irriterande och vansinnigt vass.

Eva Wissting:

Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist
På bussen från nuvarande El Menia i Algeriet till Zinder i Niger pågår en ständig kamp mot sanden som tränger in överallt. Men resan genom Sahara är bara ett ramverk till berättelserna om andra resenärer som varit med och format den europeiska historien i Afrika – inte minst Joseph Conrad och hans Mörkrets hjärta. Ordet Europa betyder mörker, och Lindqvist visar hur allt hänger ihop.

Testamente av Nina Wähä
Som långsam läsare är jag egentligen rädd för tjocka böcker, men den här familjeberättelsen fångade mig verkligen. Testamente utgår från Annie, hennes tretton syskon och hennes båda föräldrar i Tornedalen. Boken är en mordgåta med en komplex struktur, där alla syskonens olika perspektiv får komma fram, även de mindre sympatiska.

Margot’s Room av Emily Carroll
Första sidan i Emily Carrolls webcomic börjar med en dikt, som också fungerar som karta och vägledning genom berättelsen. Genom att klicka runt i bilden hittar du till slut de olika ingångarna till den här ändå rätt klassiska skräckberättelsen, med inslag av mörker, ensamhet, blod, en stor dos mystik och en suddig gräns mellan verklighet och dröm.

Ingrid Löfgren:

I sommar får jag mina naturupplevelser i hammocken på verandan med en kanna te inom räckhåll.

Absint av Niklas Rådström
Absint är Niklas Rådströms otippade namn på den blåmesunge som familjen Rådström tar hand om när den fallit ur boet. Du behöver ingalunda vara ornitolog för att älska Absint. Rådström tillskriver honom mänskliga känslor och reaktioner och inspirerar oss till att se storheten i det lilla.

H som i hök av Helen Macdonald
H som i hök är en bok med många bottnar, som nuddar vid de stora frågorna i livet. Den handlar om en kvinna mitt i livet, som förlorar en älskad far och blir passionerad falkenerare, men också om Helens uppväxt som ensamt, fågeltokigt barn. En hisnande vacker bok!

De osynliga, Vitt hav, Fartygets ögon samt Bara en mor av Roy Jacobsen
Roy Jacobsens gudomliga släktkrönika från ön Barröya, längst ute i det karga och bedövande vackra nordnorska havsbandet, utspelar sig från 1910-talet till en bit in på 1950-talet. Författaren håller läsaren i ett järngrepp med sin sparsmakade prosa och sällsamma förmåga att gjuta liv i sina karaktärer. Omistlig läsning!

Utvägen: dagarna på Orkney av Amy Liptrot
Amy Liptrot har kryddat sin utlämnande självbiografi med fakta om Orkneyöarnas spännande historia jämte fantasieggande legender och skrönor. Naturen kännetecknas av oändlig rymd, vågornas dån, grå klippor, branta stup, skummande vatten, stormar och tidvatten. Som naturskildring är Utvägen, i mitt tycke, oslagbar! Och Amy, hon har blivit något av en vän.

Lena Nöjd:

När duvorna försvann av Sofi Oksanen
Estlands historia, ett självständigt land i fem år, sedan ockuperas av Sovjetunionen och därefter av Nazi-Tyskland och återigen ockuperas av Sovjetunionen. Levande porträtt av människor som ibland måste vända kappan efter vinden för att överleva. Det hade kunnat vara din morbror om ödet velat så.

Eurotrash av Christian Kracht
I den här romanen flödar energin i sin kritik mot landet Schweiz, som varken har någon stolt historia eller kultur värd att nämna. Man kan också läsa den som en underhållande och fartfylld road-trip-berättelse med komiska inslag. För jag-berättaren var det nog ändå värt alla besvär för att kunna förstå sin släkts historia men framför allt sin mor. Tror jag.

På äventyr i senkapitalismen av Tommy Sundvall
Hej och hå, jobba lite här och jobba lite där. Räkningarna hopar sig och kompisarna hjälps åt med att samla in elsparkcyklar eller gräva gropar på kyrkogården. Ett system med privatiserade tjänster och plattformsinnovatörer gör att Sverige rullar. De som utför jobben med sina kroppar får korttidsanställningar, om de får några anställningar alls. Det funkar så länge kroppen är ung, men sen då?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-06-25 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-24 23:33

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?