Text

: Sommartips 2019
Sommartips 2019
10/10

Sommartips 2019

Som traditionen bjuder förordar vi på dagensbok.com hårda paket såväl under julgranen som midsommarstången.

Kanske är det nu du hinner ta tag i den där omläsningen du längtat efter, klassikern som inte blivit av, eller säsongens nyhet som inte riktigt hanns med under terminen?

Oavsett väder, vistelseort eller sinnesstämning finns det alltid en bok som passar.

Trevlig sommar!

* * *

Anna Liv Lidström:

Konstiga huset av Agatha Christie
Ingen sommar utan deckare, och drottningen heter Agatha Christie. Det konstiga huset heter Tre Gavlar och ligger i ett av Londons finaste områden. Där bor tre generationer av familjen Leonides. Historien berättas av Charles Hayward som är tillsammans med Sophia Leonides. Huxflux mördas hennes farfar och Charles blir dubbelt inblandad eftersom hans pappa, som jobbar vid Scotland Yard, blir ansvarig för utredningen.

Det är genialt och makabert. Boken var en av Christies egna favoriter och upplösningen är så chockerande att hennes amerikanska förlag ville att hon skulle skriva ett nytt slut, men hon vägrade.

Flätan av Laetitia Colombani
Tre kvinnor, tre liv, tre världsdelar. Tre vägar som inte är avsedda att korsas. Tre historier som kopplas till varandra. Indien. Smita är en kastlös latrintömmare som drömmer om ett bättre liv för sig och sin dotter. Italien. Guilia arbetar i sin pappas hårateljé i Palermo. När pappan råkar ut för en svår olycka upptäcker hon att familjeföretaget håller på att gå i konkurs. Kanada. Sarah är en framgångsrik advokat. Just när hon ska befordras upptäcker hon att hon är allvarligt sjuk. En mustig, omskakande berättelse om starka kvinnor som vägrar acceptera sina öden.

Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld
Penny Löwe var det litterära stjärnskottet som knappt hann lysa upp författarscenen innan hon föll platt som en pannkaka. Efter en galen tid i London kommer hon hem till Sverige utan några som helst idéer till boken som borde varit klar för länge sen.

Men vännen Lola kommer till undsättning för att hjälpa Penny att hitta inspirationen igen. Tillsammans konstruerar de en lika okonventionell som livsfarlig plan. Men är egentligen Lola en skänk från ovan? Det här är en bok med högt tempo och psykologiskt djup om destruktiva relationer, kreativ låsning och jakten på den äkta litteraturen.

Barbara Strand Blomström:

Paus. Konsten att göra ingenting av Patrik Hadenius
En mycket intressant genomgång av pausen i mindre och större sammanhang. Då och nu. Här får vi läsa om varför det är bra med pauser, att de är nödvändiga för att orka men också för kreativitet och skapande. Paus kan innebära mycket: allt från ”djuplek”, sömn, semester, sabbatsår, vandringar till tystnad och pomodorometoden.

Mycket av innehållet är det som vi kanske (omedvetet) visste sen tidigare men också sådant som inte är så uppenbart men väldigt viktigt i en tid när tiden ofta är det dyrbaraste vi har. Många och mycket vill ha den i en splittrad och uppmärksamhetspockande samtid.

Pausen är livsviktig för vårt förhållande till tiden. Pausen kan hjälpa oss att må bättre, känna harmoni och (kanske) till och med inse meningen med livet. Det här är en klok bok!

Vem dödade min far av Édouard Louis
Den unge Édouard Louis (född 1992) skriver om sin far. En man som han under sina barn- och ungdomsår önskade aldrig skulle vara hemma. En man som han inte kunde identifiera sig med: en homofob, bildningsföraktande, våldsam fabriksarbetare som modern karaktäriserade som ”en barnrumpa”.

När Édouard Louis i 25-årsåldern efter studier i Paris och internationell framgång som författare återvänder till den lilla nordfranska stad där fadern bor lär han känna en bruten man, en man som fabriksarbetet bokstavligen knäckt ryggen på och den franska polititiken tagit hälsa och heder av. Den lilla boken på omkring 90 sidor utvecklar sig till en anklagelseskrift där Louis namnger de franska presidenter som mer eller mindre tagit livet av hans femtioårige far medan han ännu är i livet.

Läs denna lilla välskrivna och väldigt berörande bok. En viktig bok om klass och manlighet.

Ändå inte försvunnen av Lasse Berg
Afrikaresenären och journalisten Lasse Berg befinner sig tillsammans med sin hustru Ingrid i Johannesburg i januari 2016. I deras hem i Uppsala hittas deras dotter Linda död i en blodpöl. Frågorna är många tills obduktionen visar att hon snubblat över en kruka vars kanter skurit av två stora blodådror i knät och hon förblött på en kort stund.

Boken går igenom reaktionerna och sorgen efter Lindas död. Hur makarna tillsammans – och med goda vänner – klarar av den mardrömstid som följer och hur de med tiden hittar tillbaka till ett liv som på många vis är djupt annorlunda och mycket mera dyrbart jämfört med tidigare. Parallellt berättar Lasse Berg om människan och hennes ursprung i Afrika där familjen under en stor del av Lindas barndom levde. Ett Afrika med dess natur och djurliv som var viktigt för dem alla. Framför allt flocklivet skriver Lasse Berg om. Vi människor, liksom djuren, går under utan flocken. På samma vis överlever de Lindas död – med hjälp av varandra och andra människor.

Boken är mycket läsvärd. Framför allt är den en lovsång till förmågan att känna kärlek och tacksamhet. Något finns kvar även när det värsta har hänt.

Christine Öberg:

Makten av Naomi Alderman
Något händer i världen. Ett uppvaknande. Kvinnor utvecklar förmågan att kunna ge elektriska stötar. De unga kvinnorna först, men de kan överföra gåvan till de äldre. Och kvinnor börjar slå tillbaka mot mäns våld. Göra uppror. Det fysiskt starkare könet är plötsligt inte det mäktigaste. Naomi Aldermans roman Makten är stärkande för ett bultande feministhjärta – men också tankeväckande och provocerande. För visst är det väl så att makt korrumperar…?

Berget offrar av Madeleine Bäck
Berget offrar har jämförts med Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Engelforstrilogi. Jag är inte helt säker på att det är relevant, bara för att båda utspelar sig på en bruksort, handlar om övernaturligheter och uråldrig kamp mellan goda och onda krafter och människor som är utvalda behöver det väl inte … vänta, var var jag? Kom visst av mig där lite. Hur som helst, visst finns det likheter mellan Engelforstrilogin och Berget offrar – men också olikheter. Där Engelforstrilogin nästan böjde sig baklänges för att bryta normer och undvika klyschor är Berget offrar betydligt mer avslappnad. Den senare boken har också en helt annan mytologi, och annorlunda uppsättning karaktärer. Gillar du mystik, övernaturligheter och folktro rekommenderas Berget offrar varmt.

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
Nej, jag skämtar inte. Böcker som anses vara Fin Litteratur och Klassiker faller mig för det mesta inte på läppen. Brott och straff började jag läsa för att göra min kulturella plikt, och för att kunna säga att jag läst den. Efter några kapitel insåg jag dock att jag uppskattade boken, att det fanns mycket att hämta och faktiskt mycket att känna igen sig i också. Inte minst de nästan plågsamma skildringarna av huvudpersonens självförvållade lidande. Boken må vara gammal – men ge den en chans.

Ella Andrén:

Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates
Den amerikanske journalisten Ta-Nehisi Coates är en av mina absoluta favoritintellektuella just nu, om man törs använda ett sådant ord. Med det menar jag inte att han är svårtillgänglig, inte alls, bara att han är enormt skarp. I Vi hade makten i åtta år sätter han in Barrack Obamas presidentperiod i ett större historiskt sammanhang, och vänder och vrider på såväl hur USA äntligen kunde få sin första svarta president som på hur han i sin tur kunde ersättas av en figur som Donald Trump.

Monopolet av Måns Wadensjö
Arbete är kanske det sista man vill tänka på så här i semestertider – fast är det så kanske funderingar kring arbete är just det man behöver? I romanen Monopolet skildrar Måns Wadensjö en arbetsplats som ett maskineri av varor, kunder, anställda och ledning som ständigt kretsar kring varandra. Vad går det egentligen ut på? Är det underbart, vedervärdigt eller helt enkelt nödvändigt? Ibland är gränserna hårfina.

Slutet av Mats Strandberg
Lite på samma tema som tipset ovan – fast i Mats Strandbergs ungdomsroman Slutet har lönearbetet för de allra flesta förlorat sin mening. Här står människorna nämligen inför ett ytterst konkret hot om nära undergång och död. Vad är egentligen värt att göra då? Vem vill man vara med?

Oskuldens tid av Edith Wharton
En klassiker som för min del blev en vårens nya bekantskaper. Oskuldens tid hade mycket väl kunnat tilltala mig också som tonåring, men sin melodramatiska kärlekshistoria med förhinder, med det är Edith Whartons underfundiga, genomskådande berättarröst som gör att romanen gräver sig in även i min vuxenhjärna och fortsätter att ställa frågor om kärlek, könsroller och sociala regler långt efter att jag lagt ifrån mig den.

Eva Wissting:

6 pixieböcker av Nina Hemmingsson
För ett lagom tillskott av kulturell stimulans, när du inte orkar släpa runt på någon tegelsten till bok. Nina Hemmingssons pixieböcker väger nästan ingenting i strandbagen och de glansiga omslagen är perfekt sandavstötande. Trogna Hemmingsson-fans känner igen många av seriebilderna, men vad gör väl det när en får sig ett befriande, ironiskt skratt?

Kattmänniska och andra berättelser av Kristen Roupenian
Vad kan vara bättre att ta till alltför heta sommardagar än isande skräck? Kristen Roupenians novellsamling är både välskriven och riktigt, riktigt obehaglig (på det där bra sättet) och hon påminner oss om att i de lugnaste vatten … Läses med fördel i klart dagsljus!

Ett vattentätt alibi, Den blå pelargonen, Döden i floden, Diomedes hästar av Agatha Christie
Sommar är deckartider, i alla fall i min bok, och ingen är mer deckare än deckardrottningen själv. I novellix samling ingår hela fyra berättelser och bjuder både på Miss Marple och Hercule Poirot.

Lena Nöjd:

Granitmannen av Sirpa Kähkönen
Löftet om Utopia lockar ett ungt par att utvandra till Sovjetunionen. De kämpar i ett kallt, snöigt Leningrad men finner samhörighet bland nya vänner. Oron sipprar in i vardagen när alltfler deporteras, fängslas eller försvinner.

Jerusalem av Selma Lagerlöf
En predikant får med sig några familjer från en by i Dalarna till det heliga landet och staden Jerusalem. Andra familjer blir kvar trots bistra år med små skördar i jordbruket. Konflikter inom äktenskapet, olyckor, jordbruksarbete, rikedom och fattigdom skildras sinnligt och medmänskligt.

Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma
Boken handlar om tre män som for i en luftballong 1897 och aldrig kom tillbaka. Författarens envishet och vilja att finna orsaken till expeditionens misslyckande gör läsningen djupt fascinerande. Den bästa faktaboken som du kan läsa denna sommar.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-06-22 00:00 / Uppdaterad: 2019-06-22 10:56

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?