Våra pollinerande insektsvänners utsatthet och sårbarhet för olika faror, såsom bekämpningsmedel, parasiter, sjukdomar och människors förkärlek för fattiga monokulturer, ofta i en komplex mix, har det skrivits mången artikel och spelats in flera filmer om. Hotet mot bin och andra viktiga ekosystemtjänstgörare har gett upphov till en uppsjö av ordlekar. SVT tar nog priset med sin rubrik för en dokumentär på temat: ”Ett mysterium med märklig bismak.” Joachim Pettersons nya påkostade bok undviker sådana språkliga långsiktigheter och prickar i stället in en riktigt rimlig titel, eftersom det förmodligen inte är så många som är biodlare på heltid.
Nåväl, Bisyssla är en passionerat skriven volym, där läsaren får reda på vilken härlig känsla det är att ha honungsbin krypande över handen, hur bikupornas invånare håller värmen över vintern och näringssammansättningen i det viktiga pollenet. Men framförallt är detta en lärande handbok för den som själv är intresserad av att skaffa bin. Bland sidorna hittar man mängder av tips kring hur bikupor är uppbyggda, hur oönskade svärmningar hanteras och förebyggs, hur de obehagliga varroakvalstren ska bekämpas, ja, det mesta kring hur man får bin att trivas.
Respekten för de små och ytterst nödvändiga insekterna präglar texten. Men undertecknad förundras minst lika mycket av den stilfulla bildsättningen. Joachim Petterson jobbar i vanliga fall som Art director, vilket anas i de mycket fingertoppskänsliga fotona och illustrationerna, som återfinns rikligt boken igenom, där man hamnar mitt i och tätt inpå bisamhällenas myllrande existens.
Trots den utförliga och välskrivna beskrivningen av binas fascinerande liv, biodlandets tjusning och honungsprodukternas framställning poppar ibland ytterligare frågor upp i huvudet. Hur påverkas bina av att få sockerlösning i utbyte mot den betydligt mer näringsrika honungen? Och varifrån kommer de klart speciella namnen (smaka på benämningar som Dadant, HalvSvea eller Langstroth) på de olika ramar som tillsammans bygger upp bikuporna? Men det kan förstås ses som ett positivt tecken på att Bisyssla triggar igång nyfikenheten, viljan att veta mer.
Publicerad: 2015-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-25 10:10
Inga kommentarer ännu
Kommentera