Recension

: Epsteins Stockholm
Epsteins Stockholm Lars Epstein
2021
Stockholmia
7/10

Bilder av ett svunnet Stockholm

Utgiven 2021
ISBN 9789170313325
Sidor 144

Om författaren

Lars Epstein har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter i över 30 år.

Sök efter boken

I ett Stockholm under 1960-talet vandrar en ung Lars Epstein omkring och tar foton av en stad i kraftig omvandling. Ett halvt sekel senare ger nu Stockholmia förlag ut några av de bästa av de här bilderna i en fin fotobok. Vi möter ungdomarna vid flipperspel, eller barn som bråkar ute på gatan, korvförsäljaren med en låda på magen och dansande människor vid ett disco på Sergels Torg. Fenix-teatern visar filmen Unforgiven, med Burt Lancaster och Audrey Hepburn i huvudrollerna. Jag undrar om filmen har åldrats med värdighet. Männen som väntar utanför striptease-klubben Lilo. Med en förändrad syn på jämställdhet skulle nog motsvarande inrättningars kunder idag inte låta sig fotograferas, och det är väl bara bra. Rivningsrea på Flickshoppen inför saneringen av Klarakvarteren. Och Riksgropen, där tunnelbanan ska komma att dras fram.

Rusningstid för spårvagnarna – ja, just det, spårvagnar, alltså från tiden innan man fick för sig att riva upp alla spåren i Stockholm. Trängsel utanför Sporres teve-butik, i väntan på att matchen ska starta – en bild av ett land där många ännu inte kunde drömma om att köpa en egen teve. Nybyggnation i de nya förorternas ABC-städer. Och så förstås (vi pratar ju trots allt om åren omkring 1968) demonstrationerna: första maj, studentdemonstrationer, och inte minst slaget om almarna i Kungsträdgården, och jag kan för mitt inre öra höra hur de skanderar om stanken från Enskilda Banken när ett av bankens kontor också figurerar på ett foto.

Man får som åskådare verkligen ta del av dessa tidsdokument från ett svunnet Stockholm. Men samtidigt: ibland skymtar det förbi byggnader man lätt känner igen än idag, och man kan med ens placera bilden i stadsrummet. Fotona ges också ordentligt med utrymme – oftast en helsida, men ibland ett helt uppslag. Nackdelen med det är förstås att det inte ryms så många foton i en 144 sidor lång bok.

Beskrivningen av de specifika bilderna är också mycket knapphändig – många gånger bara vilken stadsdel de är ifrån, och en grov datering, eftersom Epstein vid den här tiden inte förde tydlig bok över sina foton, utan ett halvt sekel senare har blivit tvungen att rekonstruera vad det var han fotade. Synd, men högst förståeligt, att det därför inte gick att få mer kontext till de specifika bilderna. I sin helhet är det här därför en snygg bok som säkert kan fungera perfekt som en presentation inte minst till Stockholms-nostalgikern, men som nog med fördel kan ackompanjeras av en bok som också skildrar samma tid av Stockholms historia i ord.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2021-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-15 11:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8600

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?