Recension

: Skamlös
Skamlös Nancy Herz; Amina Bile; Sofia Nesrine Srour
2018
Bonnier Carlsen
8/10

Lättillgängligt och viktigt

I Skamlös möts tre unga debattörer i samtal om vad de kallar negativ social kontroll och skamkultur. Det handlar om hederskultur och skambeläggande, om att vara muslim i Norge, om att bli kontrollerad och bevakad av familj och samhälle, och om alla tjejers rätt till frihet.

Boken riktar sig framför allt till unga, särskilt de som råkat ut för liknande saker, men kan läsas med god behållning av betydligt fler än så. För min egen del blev boken något oväntat en ögonöppnare. Med sitt poddliknande samtalsformat och anonyma historier och krönikeliknande bitar inemellan väcker författarna många frågor på ett lättillgängligt och upplysande vis.

Hederskulturen synas från flera vinklar utan att bli alltför svår att ta till sig. Bland annat diskuteras hur många mentala hinder kan sitta i även efter ett visst uppror, hur debatten ofta kapas av både feminister och rasister, hur unga luras tillbaka till föräldrarnas länder som en slags rehabilitering, och hur svårt det kan vara att prata om sina egna erfarenheter. Det handlar om hederskulturen som system och hur den kan motverkas och diskuteras utan att få det att handla om en enda kultur: ”de här koncepten finns överallt”. Den informella tonen passar för ändamålet. Med en annan stil och målgrupp hade jag helst sett resonemangen utvecklats vidare, men här sträcker de sig precis tillräckligt långt för att passa formatet.

Genom boken finns också fantastiska illustrationer av Esra Röise. Med skarpa konturer och utflytande färgfält är jag nära att riva ut dem ur boken och tapetsera mina väggar med dem. Även omslaget är vackert nog att låta boken stå med framsidan utåt i bokhyllan, fastän den knappt får plats.

För den som redan är insatt i ämnet är detta kanske inte rätt bok. Den fungerar bäst som introduktion och som en mer personlig inblick. Med det sagt förvånade den mig med hur mycket som var okänt för mig och hur mycket den intresserade mig. Författarna vet vad de pratar om, och deras personliga koppling gör också det hela lättare att greppa.

Skamlös är onekligen en viktig bok, och en bok jag inte visste att jag saknade.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2018-12-04 00:00 / Uppdaterad: 2018-12-03 20:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7561

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?