Recension

: Ditt lilla mörker i ljuset
Ditt lilla mörker i ljuset Andrev Walden
2018
Bokförlaget Polaris
7/10

Vad är tidsdilation?

Utgiven 2018
ISBN 9789177950646
Sidor 198

Om författaren

Andrev Walden, född 1976, lämnade 2015 jobbet som art director och började skriva krönikor, främst för Aftonbladet, Café och Dagens Nyheter. 2017 var han nominerad till Stora Journalistpriset.

Sök efter boken

Andrev Walden och jag delar något. Vi är båda krönikörer. Han visserligen på stora Aftonbladet och jag på min lilla facktidning, men ändå. Det är ändå intressant att läsa vad någon annan åstadkommit i genren. Han har varit nominerad till Stora Journalistpriset för sin gärning. Jag blev en gång nominerad av min redaktör till Årets krönikör i samma uttagning. Han nådde nästan ända fram, jag föll långt innan målsnöret. Kommer det att färga denna recension? Icke!

Walden är mycket skicklig på att ge ord och uttryck ny fräschör, som när han i krönikan Ett bra hål kallar sommarnatten för fingervarm. Eller när han på ett annat ställe försöker förklara ett komplicerat skeende för läsaren och kommer med uppmaningen ”Hämta ett papper och penna så väntar jag här”.

Krönikorna har tidigare varit publicerade, men jag har inte läst någon av dem. Min särbo däremot följer honom och har då och då tagit upp någon av hans tankar med mig, strax innan läggdags. Det är så jag fått nys om honom. Texterna i denna samling är från 2015-2017. De kan handla om livet som småbarnsförälder eller förhållandet till svärföräldrarna men också sådant som klimathotet och civilisationens fortlevnad. Och det är väl till de två första ämnessfärerna jag mest kan relatera.

Alltid när jag ska börja med en ny bok, tar det några sidor innan jag kommer in i författarens språk och sätt att resonera. Början av denna krönikesamling bråkar verkligen med mig. Den kompakta konflikträdsla över en cykelaffär som aldrig blir av, han beskriver i Jag hör min mun säga att jag vill köpa hans cykel får jag nästan ont i magen av, fast det kanske är igenkännandets glädje jag ska känna. Jag vet inte.

När han dessutom till ett av efterorden av krönikorna skriver att han sade upp sig från sitt heltidsjobb för att han inte orkade att både vara småbarnsförälder och jobba heltid, tar jag ytterligare avstånd. Hur många har det privilegiet?

Men det tar sig. Det mellanmänskliga och varma i Det är jag som är köttberget där han beskriver sina svärföräldrars Karlskrona, där ingen låter sig bli imponerad av något, gillar jag. Liksom hur det kommer sig att svärfar och svärmor tillhör en generation där det ska sparas på allt. Till skillnad från många av dem som kom senare då, där det inte är ett dugg konstigt med slit-o-släng. Jag menar, när bytte du senast upp dig till en ny Iphone? Det kanske i själva verket är Andrevs svärföräldrar (och generationen som de tillhör) som är de riktiga klimathjältarna?

Texten som tar upp våndan av att dö sittande på toaletten med byxorna nerdragna, är också mycket bra. För alla vill ha en värdig död? Men går det riktigt att styra? Nej.

Det som dock lämnar mig helt kallsinnig är hans fascination för rymden i till exempel En ovanligt vacker idé. I den krönikan ger han sig på att beskriva det fysikaliska begreppet tidsdilation. Den går kort ut på att skulle jag klättra upp i ett träd och du stå nedanför, och vi båda skulle bära varsitt ovanligt känsligt armbandsur, skulle det hända nåt med tiden. Inte med min tid eller din tid. Men förhållandet mellan din och min tid. När jag kommer ner har mitt armbandsur dragit ifrån ditt. Jag har åldrats mer än du. Visserligen bara med någon miljarddels sekund, men ändå. Ju närmare man befinner sig en gravitationskälla , alltså någonting stort och tungt som en planet, desto långsammare går tiden.

Alltså då berör mig det mellanmänskliga och relationella i hans texter mycket mer.

Erik Stenkula

Publicerad: 2018-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2018-10-16 06:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7509

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?