Nyhet

Kalla Kulor startar systerförlag

 

179

Hej Sofia Ejheden! Jag har hört att ni på Kalla Kulor lanserar ett nytt spännande koncept idag, 5 juni? Vad är det för något?

Hej! Ja, idag är det äntligen officiellt att vi startar ett imprint, eller ett systerförlag, med enbart skönlitterär utgivning.

Vad heter det nya systerförlaget och hur kom ni fram till namnet?

Förlagschefen Hans-Olov Öberg kläckte tidigt ”Lavender”, vilket vi alla fastnade för med en gång. Det är en tilltalande och stark blomma, och lavendelfält kan ju vara bland det vackraste som finns. Sedan funderade vi ett tag på vad vi skulle heta mer än Lavender. Förlag? Publishing? Books? Ganska snart föll vi för ”Lit”, mycket för att allitterationen låg så bra i munnen, men allra mest för att en googling upplyste oss om att Lit var en dvärg i den nordiska mytologin. Därmed vad saken klar. Ingen på förlaget är nämligen längre än 170 cm.

Vad skiljer Lavender Lit från Kalla Kulors bokutgivning? Hur skulle du sammanfatta titlarna ni kommer att ge ut?

Kalla Kulor har en bred utgivning, som spänner från samhällsdebatt till hårdrocksbiografier och så vidare. På Lavender Lit kommer enbart skönlitterära pärlor att ges ut, främst inom crossover och feelgood. Vi har redan tidigare varit inne och nosat på den typen av litteratur på Kalla Kulor, och därför har vi också länge diskuterat huruvida vi skulle starta ett imprint – för att på så vis kunna särskilja den renodlade skönlitterära utgivningen från resten och göra dess profil tydligare. Och det var när vi kärade ner oss i Presidentens hatt av Antoine Laurain och Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart (Lavenders två första titlar) som vi tog beslutet att dra igång systerförlaget. Dessa två titlar är egentligen perfekta som beskrivning av hur Lavender Lits utgivning kommer att se ut. De är båda härliga, originella och underbart skrivna böcker, som kommer att fängsla och överraska, och förhoppningsvis stanna i ditt minne under lång tid framöver.

Vad betyder crossover?

Med crossover menar vi böcker som lockar både unga och vuxna läsare, trots (eller egentligen helt oberoende av) att de har unga huvudkaraktärer. Böcker som också kan stoppas i facket ”unga vuxna”. Men det är just det här med olika fack och åldersbestämningar som jag tycker blir så tråkigt. En bra bok är ju en bra bok oavsett hur gammal huvudkaraktären eller läsaren är. Vi kan till exempel alla känna igen oss i den allra första rosenskimrande och himlastormande kärleken – för vi har alla varit där. Att vuxna läser ungdomslitteratur har blivit allt vanligare under senare år, Harry Potter och Engelsfors-trilogin är bra exempel på detta, och med Lavender Lit vill vi fortsätta ge ut god litteratur som inte har någon åldersstämpel.

När kommer första boken ut? I vilken form kommer ni att publicera böcker?

Kanske är det allt du behöver veta och Presidentens hatt utkommer båda två i oktober. Det gör också Kaya McLarens Sparkle i pocket, en feelgood-roman som vi först gav ut på Kalla Kulor hösten 2013. Böckerna kommer att ges ut i fysisk form och i e-version.

Tar Lavender Lit emot manus?

Ja, visst gör vi det! Har man ett manus som kan gå under crossover eller uppslukande, härlig feelgood, får man mer än gärna skicka det till manus@lavenderlit.com.

Vad får dig att fastna för ett manus?
Jag fastnar lätt för språk som har något extra, liksom starka inledningar. En stark inledning, oavsett genre, är nästan det viktigaste. Redan där sätts ribban för hur resten av manuset förmodligen kommer att te sig – även om det givetvis finns undantag.

Du berättade för mig att Lavender Lit är ditt skötebarn. Vilken är din roll på detta nya imprint?

Jag har haft huvudansvar för utvecklandet av Lavender Lit, med allt från att utarbeta en profil, bygga hemsida och skriva ihop texter. Världens bästa Hanna Larsson har anlitats för att skapa den grafiska profilen och designa hemsidan (och mycket mer). Hon är grym!

Min roll på förlaget är förläggare, men jag kommer också att sköta produktionen, precis som jag gör (och kommer att fortsätta göra) på Kalla Kulor.

Vad är webbadressen till er sida?

www.lavenderlit.com

Sofia_Ejheden

Foto: Ossian Eklund

Faktaruta:

Namn: Sofia Ejheden

Gör: Jobbar som produktionschef och förläggare på Kalla Kulor Förlag och Lavender Lit

Favoritgenre: Samtida, realistisk crossover med kärleksinslag (dock ej triangeldrama!)

Motto: Livet är för kort för dåliga böcker

Sara Starkström

Publicerad: 2014-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-04 20:34

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?