Krönika

Vecka 20 på dagensbok.com – Postgång, Majgull Axelsson och deckartips

Oväntad post. Som bokmänniska är jag förstås rätt nyfiken på det mesta av den. Det går ju aldrig att veta om det är en avi till ett recensionsex som har skickats direkt till mig, eller några pockets som jag glömt att jag beställt via nätet. Oftast är det här dock bara önskningar. Många gånger visar sig det vita, vid första anblicken anonyma, kuvertet innehålla Ellosreklam eller brev från något pensionsbolag som vill erbjuda ”enkla och trygga lösningar”.

Men så händer det att den kommer. Den där posten du absolut inte vill ha. Den som besudlar alla dina postförväntningar. Igår kom den i form av en vit ficka märkt ”Samhällsinformation till alla hushåll”. Innehållet? Ja det vet väl de flesta ivriga postöppnare vid det här laget. Valinformation från Sverigedemokraterna. Några valde att skriva en hälsning och skicka tillbaka den till sin avsändare. Jag rev snabbt sönder min, eldade lite på bitarna och slängde i soporna. Rasismen utom synhåll. Allt kändes lugnare. För ett ögonblick.

Om det ändå vore så enkelt. Att riva itu och elda upp – puts väck!

Men ögonblicket är en illusion. Medan vi river valsedlar fortgår diskriminering, hot och hat. Varje dag får också människor hatet i sina brevlådor och mailboxar. Post som ibland riskerar besudla betydligt mer än bara förväntningarna på ett bokpaket.

Därför tänker jag – inspirerad av dagensbok-kollegan Anna Liv som varje vecka skriver brev till sina vänner – att alla borde skicka varandra mer post att se fram emot. Skicka ett brev med klistermärken på, ett god morgon-mail, ett vykort eller varför inte ett bokpaket. Det kanske inte får hatet att försvinna, men det är åtminstone ett försök att dränka den obehagliga magkänslan i förhoppningar om något roligt.

***

Denna vecka skriver Björn om Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam, som han hyllar. Såhär skriver han:

Jag heter inte Miriam är inte bara en bok om förintelsen, om romer, om judar, om svenskar; den är nu, den är en fråga – var drar vi gränsen mellan oss och De Andra?

Anna Liv har varit på Sture Biblioteks femårskalas och pratat deckare. Kvällens utmynnade också i en krönika med feministiska deckartips.

Imorgon skriver jag om Sigge Eklunds In i labyrinten som mest av allt gjorde mig besviken.

På lördag skriver Cecilia om Peter Törnqvists Upprop i dikesfaunan. En bok som med språkets alla möjliga och omöjliga medel på ett upplyftande sätt tar upp samhällsproblem och problem med förlust av biologisk mångfald. Den får högsta betyg och Cecilia blir glad och upplyft av att läsa den trots tunga ämnen.

Och på söndag recenserar Lina om Henrik Bromanders Riv alla tempel, en klaustrofobisk och mörk men också befriande lättillgänglig bok om Johan som mobbas under uppväxten och sedan stöper om sin kropp från fet till muskulös med hjälp steroider. Den är lite lång, men en sträckläsare, menar Lina. Bromander lyckas få med både hur samhället påverkar människan, och hur mansrollen skapar farliga ideal.

Anna Carlén

Publicerad: 2014-05-15 21:52 / Uppdaterad: 2014-05-15 21:54

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?