Text

Ett samtal om sexualitet med Majgull Axelsson

Majgull Axelsson berättar om sin nyutkomna bok Moderspassion. Det blir ett samtal om kvinnors sexualitet, det egna författandet och hunden Molly.

1-skafferisk
Majgull Axelsson med hund, kommer prick klockan två till caféet i Ekoparken. Efter att ha hälsat lämnar hon över kopplet och försvinner in i caféet inrymt i den gamla dragonbostaden. Fyraåriga Glen of imaal-tiken Molly, tultar obekymrat med till uteserveringens plåtbord, en bit från eken. Snart är Majgull Axelsson tillbaka med kaffe och en skål vatten.

Är det mycket press nu när Moderspassion kommer ut?

1-majgull-hand– Inte mer än jag kan hantera. Det är uthärdligt, säger Majgull Axelsson med lätt skorrande småländska r och lägger flexikopplet i knäet.
Under morgonen satt Majgull Axelsson i morgonsoffan hos TV4. Hon pryder omslaget på ViLäser. Aftonbladet, Svenska Dagbladet och flera landsortstidningar har redan skrivit reportage. I mitten av augusti är det releasefest för Moderspassion som kommer ut på Brombergs förlag.

Graviditet utanför äktenskapet var ett stigma

Moderspassion handlar om olika risker för kvinnor med sexualiteten. Det är ett återkommande tema i Majgull Axelssons författarskap.
– Jag bär minnet av vilka oerhörda konsekvenser oönskade graviditeter hade för människors liv på 50–60-talet. Då var graviditet utanför äktenskapet ett betydande stigma.
Bokens huvudperson Minna har en lovande framtid men slutar Handelshögskolan då hon blir gravid.
– Då var det var självklart att ge upp studierna i en sådan situation. Nu är det inte likadant. Jag tror faktiskt att vi fyrtiotalister har gjort lite nytta.

Nyckelordet är hora

1-bord-med-bokMajgull Axelsson frågar om hon får läsa vad det står på postitlapparna i exemplaret av Moderspassion som ligger på cafébordet mellan oss.
– ”Ett namn klottrat i tunnelbanan”, läser hon högt.
Hon lägger ner boken och stoppar i sig ett nikotintuggummi.
– Hora. Nyckelordet är Hora. Det går att säga ”Ja, jag är svart eller jag är bög” men inte ”Jag är hora”. Det ordet tycker jag oerhört illa om. Minnas dotter Sofia är ung och begåvad men enda sättet för henne att göra sig synlig för andra är genom sexualiteten.

När Sofia dansar väcks demonerna

1-ekgrenarMinnas dotter Sofia växer upp i modern tid, när det finns preventivmedel. Trots det är inte sexualiteten okomplicerad. En av de starkaste scenerna i Moderspassion är när sextonåriga Sofia dansar i en ring av medelålders män som eggas och triggande klappar händerna tills Minna sätter stopp.
– Scenen är otäck eftersom den är dubbel. Att det inte bara handlar om att Minna vill skydda Sofia utan att det också kan handla om en avundsjuka på hennes attraktionskraft. I den situationen utövar Sofia makt men hon utsätter sig också för fara.

Alla behöver en bästa vän

1-grasparvarEn av anledningarna till att det går illa för Sofia, är att hon är ensam, utan någon bästa vän, när det börjar gå rykten, menar Majgull Axelsson.
– Sofia är vacker, udda och begåvad. Det är klart att det väcker en massa aggressioner.
Majgull Axelsson kommer ihåg en situation från skolgången då hon berättat en hopdiktad historia som om den var verklighet. Då vände sig alla utom bästisen emot henne.
– Det kan jag tänka på med ett småleende nu men då var det på liv och död. Det är en erfarenhet som jag har tagit med mig till författandet.

Från fantiserande flicka till samhällsengagerad författare

Det är lätt att se flickan som älskar att fantisera i Majgull Axelssons ansikte. När hon var liten var ljugandet ett moraliskt dilemma.
– Jag lovade mig själv på kvällen att inte ljuga något nästa dag. Till slut kunde jag låta bli helt och bara tänka ut berättelser i huvudet till mig själv.
Som vuxen kvinna har hon kombinerat berättandet med ett engagemang för utsatta människor. Övergången från journalist till skönlitterär författare gick via dokumentärromanen Rosario är död. Boken handlar om en flicka som dör efter att en sexturistande pedofil trasat sönder hennes underliv med en massagestav. Majgull Axelsson var en av dem som grundade ECPAT i Sverige som arbetar mot barnpornografi, barnsexturism och trafficking.

Ingen manshatare

Majgull Axelsson är kritisk mot patriarkatet men är ingen manshatare. Hennes eget liv är inte som romanfigurernas. Majgull Axelsson är gift med Jan Axelsson, de har hållit ihop sedan hon var arton år. Hon har ingen dotter men god kontakt med sina båda söner. Hon känner djupt för sina romanfigurer, inte minst för tystlåtne Tyrone som räddar Minna i ovädret.
– Tyrone är en annan sorts man, en väldigt kännande människa. Mitt i sin stumhet är han en juste kille. Ändå är han häpen över att han betyder något för sin dotter. Tyrone och hans fru Maggan är några av dem som Minna vänder sig till då hon öppnar sig för att ha vänner.

Molly håller vakt när Majgull Axelsson författar

3-majgull-mollyNär Majgull Axelsson fyllt sextio var det dags att bli matte. Under samtalet har Molly vilat i gräset under bordet.
– Det är väldigt viktigt att hitta rätt hundras. Jag läste på nätet att glen of imaal terriers är väldigt morgontrötta.
Godmodiga Molly, som inte brytt sig när en silverskäggig schnauzer några bord bort har skällt och muckat, kan skälla och bita ifrån som en rottweiler om det behövs, förklarar Majgull Axelsson.
– När jag skriver berättar jag för mig själv. Jag sätter mig in i olika kvinnors utsatthet. Minnen och erfarenheter blandas med lögner. I det tillståndet kan jag försvinna långt bort, då kan det vara skrämmande att bli överraskad av någon. Det är lättare att slappna av när Molly är med.

Fakta om Majgull Axelsson:
Född 1947 i Landskrona, uppväxt i Nässjö. Pappa Helge var lokförare. Mamma Anna-Greta var servitris. 1-daglilja Bor på Lidingö. Gift med Jan Axelsson, programchef på SVT. Mamma till två vuxna söner. Matte till Molly. Utbildad på Poppius journalistskola. Arbetade som journalist i tjugo år. Var bland annat chefredaktör för tidningen Beklädnadsfolket. Prisbelönt författare. Aktuell med romanen Moderspassion, augusti 2011. Har nyligen kommit ut som ansiktsblind. ”Jag känner bara igen mina närmaste. En del tror att jag är högfärdig.”

Ingrid Lindqvist

Publicerad: 2011-08-17 10:00 / Uppdaterad: 2011-10-29 13:47

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?