Recension

: August Strindbergs lilla katekes för underklassen / Liten katekes för de ännu vanmäktiga
August Strindbergs lilla katekes för underklassen / Liten katekes för de ännu vanmäktiga August Strindberg / Göran Greider
2012
Karneval förlag
6/10

Argument för de kuvade

En arg August Strindberg och en arg Göran Greider det är vad man kan sammanfatta den här tunna boken till om man har bråttom.

August Strindberg skriver om hur överklassen förtrycker underklassen. Han visar hur relationen mellan dessa två ytterligheter på samhällsstegen genomsyrar alla nivåer och instanser i samhället och livet; religionen, politiken, lagstiftningen, ekonomin, filosofin, historien, estetiken, naturvetenskaperna och moralen.

Vilka medel begagnar överklassen för att hålla underklassen under sig?
Religion, Politik, Lagar, Vetenskaper, Konster och Moral.

Strindbergs argument vore mer övertygande om det inte vore så att han, underklassens kämpe, en tjänstekvinnas son, kämpade för att uppnå det som överklassen har. Han försökte knäcka naturvetenskapernas gåta och skapa guld. Han erövrade såväl konst som litteratur och blev en av våra största. Efter inferno-krisen blev han djupt religiös.

Följande stycke i boken illustrerar särskilt tydligt hur Strindberg inte ville omstörta dikotomin överklass – underklass utan bara vända på den.

Ni söka bara komma åt pengar.
Inte bara, men även! Ty pengar är under nuvarande förhållande en makt. Och utan den makten kan icke överklassen störtas.
Överklassen behöver icke söka komma åt pengar, ty den har redan roffat åt sig allt!

Lite bättre lyckas Göran Greider i Liten katekes för de ännu vanmäktiga som ursprungligen publicerades i Aftonbladet. Han har lämnat relationen mellan överklassen och underklassen och för istället en diskussion om relationen mellan kapitalismen och socialismen.

Göran Greider lyckas göra allt till en diskussion om pengars negativa inverkan på människor och samhälle. Frågan är vilken av kamperna som är lättast att vinna? Jag läser Göran Greiders text som en helt annan text än Strindbergs, en mer optimistisk sådan men jag kan ju också vara pessimist och se det som att dikotomin bara har bytt skepnad och då slipper jag tappa modet när socialismen misslyckas med att störta kapitalismen såsom underklassen har misslyckats med att störta överklasssen.

Är det bra att läsa det här då? Nja, är man redan övertygad socialist lär man sig knappast något nytt och är man kapitalist kan man bara applådera sig själv eftersom både Strindberg och Greider här pekar på hur överklasssen och kapitalismen har lyckats kuva underklassen.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-12-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-29 00:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5034

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?