Nyhet

Augustprisvinnare 2012

Tidigare i kväll presenterades vinnarna av årets Augustpris i de tre kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomsbok.

Årets svenska skönlitterära bok:

Göran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Juryns motivering lyder:

Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.

Årets svenska fackbok:

Ingrid Carlberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg

Juryns motivering lyder:

Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Nina Ulmaja: A B C å allt om D

ABC å allt om D
När Kettil skrev om A, B, C å allt om D tidigare i höst skrev han: ” Begreppet allåldersbok har blivit populärt. Ofta menar man böcker som funkar från yngre tonåren och uppåt. Det sägs att det var Harry Potter som gjorde det rumsrent för vuxna att gilla samma sak som barn.”Läs mer.

Juryns motivering lyder:

En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.

Anna Carlén

Publicerad: 2012-11-26 21:04 / Uppdaterad: 2012-11-26 21:04

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?