Recension

: Mandarinstunder
Mandarinstunder Lilian Bäckman
2011
XPublishing
6/10

Att låta sorgen ta plats

Utgiven 2011
ISBN 9789185763160
Sidor 386

Om författaren

Lilian Bäckman (född 1965) är grafisk formgivare och illustratör. 2011 kom Mandarinstunder, hennes första bok på egen hand, och 2017 kom Tre feministiska sagor.

Lilian Bäcman – författarens hemsida.

Sök efter boken

Om det är tabu i vårt samhälle att tala om sorgen efter en älskad människas bortgång, är det inget mot vad det är att tala om sorgen efter ett älskat djur. Formgivaren och illustratören Lilian Bäckmans Mandarinstunder handlar om just detta. Under ett år, 365 dagar, skriver hon ut sin saknad och smärta efter en av sina livskamrater – katten Zeb Macahan.

Zeb Macahan är ett av alla djur som drabbats av en obotlig sjukdom (njursvikt) och därför avlivas på veterinärens inrådan. Lilian Bäckman skriver en sorgedagbok, från ögonblicket då Zeb får somna in och genom sörjandets alla faser. Genom tillbakablickar och vardagens plågade skiftningar låter hon läsaren genomgå allt känslolägen tillsammans med henne. Den skuldfyllda ångesten – kunde vi gjort något annorlunda? Är det vårt fel att han dog? Ilskan och hatet mot omvärldens oförståelse och ovilja att prata om hur förlamande det faktiskt kan vara att mista ett älskat djur. Frågorna (här skriver hon brev till veterinären) och den rena saknaden som skär in i bröstet.

Hemma löper tankarna amok. Gick hans hjärta sönder på nyårsafton 2000, när jag tvingade honom ut för att titta på fyrverkerierna? Jag ville ha med honom överallt. Zeb var mitt livselixir. Jag har aldrig haft barnlängtan. Jag har alltid velat ha katt. Så när jag efter 13 års väntan skaffar en katt och döper honom till Zeb Macahan då är det på riktigt, så innihelvete.

Sorg kräver överlevnadsstrategier och för Lilian Bäckman tycks en av dem ha varit humorn. Även om livet är svart och även om hon hatar att livet pågår som förut, präglas texten av en självironi och distans till det som har skett. En annan verkar vara att låta den döde fortsätta existera, på sitt alldeles egna sätt. Tillsammans med den levande katten och kompanjonen Bruce Willis får Zeb Macahans ande ta plats i formgivarkontoret och ge röst åt till exempel Lilians frånvaromeddelanden på mailen:

God onsdag! Vd-Lilian är på tusen möten i dag. Bruce kommer på sin höjd att jaga dammråttor. Om han orkar. Själv står jag i den ljusa träboxen på hyllan i köket, men kan skriva ändå. Kan vara någon typ av parapsykologi.

Alltid på Libäkontoret
Zeb Macahan

Det är frestande att säga att Mandarinstunder är en alldeles för lång bok, att det borde ha strukits och skalats bort. Sorgens alla toner hade rymt på betydligt färre sidor och det sker egentligen inte någon avgörande förändring. I stället flyter texten på i små vågor där saknaden är beständig, den bara skiftar i nyans och utförande lite då och då. Samtidigt blir det en paradox att försöka korta en bok vars kärna består i att låta sorgen ta plats. På något sätt vore det att motarbeta den inneboende ilskan i och förlika sig med de tabun som Mandarinstunder verkar vilja bryta mot. Vi behöver låta sorgen ta plats. Vi behöver få skriva en dagbok, eller säga högt om och om igen att det faktiskt gör ont. Att vi saknar.

Att öppna upp för sorgen, sätta ord på den, och att dessutom göra det i ett samhälle som ofta inte gör annat än talar – men bara om bestämda saker, är förmodligen det bästa sättet att hantera den. Vare sig det gäller en Zeb Macahan eller någon annan.

Anna Carlén

Publicerad: 2012-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-02 12:58

Kategori: Recension | Recension: #4721

2 kommentarer

Jag tycker det var fint att hon skrev om saknaden och sorgen efter en katt, en del kan ju tycka det är ”bara” en katt och att man kan skaffa en ny men när man haft en så nära vän blir saknaden stor. Jag grät massvis, vissa stycken var så sorgliga- som när hon är rädd andra katten skall gå samma väg.

Emeli Oregistrerad 2012-06-02 13:10
 

Ja, skillnaden på sorg och sorg behöver ju inte vara så stor bara för att det rör sig om ett husdjur. Det tycker jag visas fint här.

Anna Carlén Redaktionen 2012-06-03 11:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?