Nyhet

Nordisk kvinnolitteraturhistoria på Internet!

För en tid sedan avslöjade man att praktverket på fem band Nordisk kvinnolitteraturhistoria har digitaliserats och ska läggas ut på internet. Initiavitet togs av Ebba Witt-Brattström och Lisbeth Larsson och idag på Internationella kvinnodagen är det så dags. Ta er in på http://nordicwomensliterature.net/sv.

I 250 artiklar presenteras 850 nordiska kvinnliga författare från 1000-talet fram till idag. De ursprungliga texterna kom till under 1990-talet men har nu kompletterats med fler artiklar och länkar till författarnas verk, biografer, recensioner med mera i den digitala versionen som även har illustrerats. De runt 100 skribenterna har skänkt bort rättigheterna till texterna så att sajten blir gratis för användarna.

Nordisk kvinnolitteraturhistoria finns sen tidigare tillgänglig på danska och svenska. Den digitala versionen har även översatts till engelska och blir trespråkig.

När jag läste min grundutbildning i litteraturvetenskap var Nordisk kvinnolitteraturhistoria ett verk som ofta återkom i undervisningen. Det gläder mig att det nu blir tillgängligt för alla och förhoppningsvis blir det något färre sneda ryggar bland framtida litteraturvetare.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-03-08 10:00 / Uppdaterad: 2012-03-08 11:14

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?