Recension

: KISS documented
KISS documented: Great expectations 1970 - 1977 Scott Parker
2011
SPB Publishing
8/10

Bootlegsamlarens våta dröm

Utgiven 2011
ISBN 9781463594299
Sidor 186
Språk Engelska

Om författaren

Scott Parker (född 1971) är musikhistoriker och författare, född och bosatt i Connecticut, där han också driver eget förlag. Parker har bland annat skrivit böcker om inspelningar av Kiss, Frank Zappa och från Woodstock.

Sök efter boken

Scott Parker har satt ihop en mycket läsvärd och kul bok om samtliga audio/video-inspelningar med KISS som finns att tillgå för fansen. Må hända att nördfaktorn slår i taket, men personligen fann jag boken mycket intressant och givande.

Jag är själv ingen fanatiker vad gäller bootlegs, men köpte en del videoboots i början av 90-talet och långt senare har det även blivit en del liveinspelningar och demos på cd. Mitt intresse har aldrig varit att skaffa en så komplett och stor samling som möjligt, utan mer att välja ut ”viktiga” och spännande konserter med överlag hyfsat ljud.

Boken tar sin början med lite tidiga demos från Simmons och Criss och Wicked Lester för att sedan övergå till att bli ett trevligt komplement till numera hyllade KISS Alive Forever. Parker dissekerar och analyserar, utan att bli tråkig skall sägas, och redovisar sida upp och sida ner allt som fångats på video, 8 mm eller kassett. Han betygsätter ljudkvalitén, nämner om det finns klipp eller om ljudet eller filmen på något sätt tagit skada.

Till flera videoinspelningar finns det även bildrutor. Dock har jag den lite billigare svartvita versionen av boken, vilket gör att en hel del bilder kunde man klarat sig utan då de är nästintill kolsvarta.

Första liveinspelningen som redovisas är videoupptagningen av giget på Coventry 1973-12-22 och den inspelning som avslutar boken är det tänkta livealbumet Rock and roll party in Tokyo. Däremellan bjuds det verkligen på en bra genomgång av de liveinspelningar som cirkulerar runt ute i stora vida världen. Parker tar även upp en del radiointervjuer som finns att tillgå, vilket också bjuder på en ganska intressant läsning.

För mig ledde boken till att jag under några dagar rotade fram en massa bootlegs och lyssnade febrilt och njöt av det hungriga och spännande band som en gång var. Är du KISS-nörd kan du inte vara utan boken. Köp!

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-09-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-27 22:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4332

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?