Krönika

Projekt Irland

Gästinformation

Karin har älskat att läsa och skriva, sedan hon lärde sig läsa och skriva. Hon skriver en bok och pendlar mellan att vara övertygad om att den ska ta hela världen med storm (hur vet hon inte riktigt, för den är bara skriven på svenska) och mellan att tro att den aldrig kommer att bli utgiven. Annars går hon Österlens Folkhögskolas skrivarkurs på distans, samtidigt som hon arbetar på systerns och hennes pojkväns ekologiska restaurang i Malmö. Och så älskar hon att läsa till den grad att hon nästan är religiös och beredd att knacka dörr för att få människor att känna kärleken till boken. Men bara nästan. Hon är lite lat också. Bloggar här!

Att läsa en skönlitterär bok är ett sätt att lära sig om något inifrån; att gå bortom statistik och hårda fakta för att se hur
något känns. Jag vill se hur Irland känns och har börjat nörda ner mig i irländska böcker. Det finns självklara val när man pratar om irländsk litteratur. William Butler Yeats och Seamus Heaney har fått Nobelpriset i litteratur och James Joyce är det erkända galenskapsgeniet.

Men så läste jag en intervju med den irländska författaren Anne Enright: ”En gång i Tyskland fick jag uppträda tillsammans med en annan kvinnlig författare på en uppläsning. Det skulle aldrig hända här. Om de bjudit in en av oss skulle de säga: ‘Vi har redan en kvinna” och jag insåg att de självklara valen i litteratur, också handlar om könsstereotypa normer. För irländska kvinnor skriver också böcker, även om man inte pratar om dem när man pratar irländsk litteratur.

Därför är de böcker jag kommer att skriva om här framöver, skrivna av irländska, kvinnliga författare. De har fått priser,
erkännande av författarkollegor och/eller blivit lästa av många i Irland. Jag har läst om irländsk litteratur, åkt till Dublin och
plockat på mig så många som 18 böcker, varav sex av dem kommer att presenteras här på dagens bok tre lördagar framöver
(idag, 24/9 och 1/10). Kanske hittar ni något
ni skulle vilja läsa!

Karin Palmqvist

Publicerad: 2011-09-10 11:15 / Uppdaterad: 2011-09-13 13:22

Kategori: Krönika

2 kommentarer

Intressant!

Irland Oregistrerad 2011-09-12 19:20
 

För alla fans av O´Connor och andra irländska författarskap skulle jag hemskt gärna vilja rikta uppmärksamheten på att den 15 mars kl. 12.00 kommer – till stadsbibblan vid Odenplan i Sthlm – Joseph O´Connor för att tillsammans med irlandskännaren Ola Larsmo prata om Irlands historia och sin senaste bok som släpps i mitten av mars. Fri entré och varmt välkomna alla som har vägarna förbi:)

susi Oregistrerad 2012-01-31 09:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?