Krönika

Hipp hipp hurra för boken!

Det är med Världsbokdag är en förvirrad upplevlese, i alla fall för mig, det här året. Alla vet ju vid det här laget att den av UNESCO instiftade dagen till bokens ära infaller den 23e april. I år är det på Påskafton. I mina fantasier ser jag familjer sitta runt köksborden prydda med påskliljor och påskris med färggranna fjädrar i, de målar ägg och läser böcker. För boken kan bara hyllas på ett riktigt sätt och det är att läsa. Jag fantiserar hur boken går från familjemedlem till familjemedlem, att det är högläsning och rim om vartannat. Men så blir det inte. Eftersom Världsbokdagen idag infaller på just Påskafton har UNESCO valt att flytta den till IDAG!

Så grattis på din dag boken!

Tack för att du ständigt finns vid vår sida, tack för att du är bot mot ensamhet, tack för att du skapar diskussion och debatt, tack för att du väcker drömmar. Tack för att du tar oss med till platser vi aldrig varit på, svunna tider, framtiden. Tack för att du låter oss träffa kända människor, sedan länge avlidna människor och människor som aldrig annars skulle få komma till tals.

För mig är boken just den där ständiga följeslagaren, jag vet inte hur många tygkassar och väskor som jag har burit sönder för att det alltid ligger en bok, eller två, eller tre med vassa kanter och nöter. Den är min räddning och tillflyktort på tunnelbanan hem, när någon jag ska möta är sen, den där fredagkvällen när jag är för trött och grinig för att träffa någon. Jag vet inte hur många timmar i bilar, på bussar, på flyg och båtar som jag har läst mig igenom.

En bok är alltid en upplevelse att få läsa, så om du bär med dig en utläst bok idag kan du väl lämna den där någon hittar den, som en gåva till boken på dess alldeles egna dag. För en boks favoritsyssla tror jag är att vandra från läsare till läsare.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-04-13 13:00 / Uppdaterad: 2011-04-13 12:48

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?