Recension

: Imperiets skugga
Imperiets skugga John Newsinger
2011
Celanders förlag
8/10

Imperiet under attack

Utgiven 2011
ISBN 9789197650762
Sidor 327
Orginaltitel The Blood Never Dried
Översättare Henrik Celander
Först utgiven 2006

Om författaren

John Newsinger är lärare vid Bath Spa University i England. Han har tidigare skrivit om irländsk arbetarrörelse, samt om författaren George Orwell.

Sök efter boken

År 2002 publicerade den brittiske historikern Niall Ferguson boken Empire: How Britain made the modern world. Ferguson hade en tydlig politisk agenda med sin bok: han ville försvara det brittiska imperiet. Utan det brittiska imperiet hade världen inte upplevt en global, liberal kapitalism av den typ vi har idag, menade han. Utan det brittiska imperiet hade världen inte skådat en utbredning av lag och ordning, eller av parlamentarisk demokrati, fortsatte han. Utan det brittiska imperiet hade Nazityskland vunnit, hävdade han vidare. Det brittiska imperiet ökade alltså den globala välfärden och var – enligt Ferguson – ”a Good Thing”.

Utan tvekan kontroversiellt. I en tid när exempelvis postkoloniala teorier har fått allt större betydelse i många akademiska kretsar valde Ferguson att gå emot strömmen. Det var således bara en tidsfråga innan kritiken skulle infinna sig.

En av Fergusons kritiker är John Newsinger, och i den här boken går han till generalangrepp mot Fergusons glorifiering av det brittiska imperiet. Ferguson skriver nostalgiskt om sin egen uppväxt i Kenya, menar Newsinger, utan att med ett enda ord nämna att han växer upp under en period av extremt våldsamt förtryck av den afrikanska befolkningen i kolonin, under det så kallade Mau-Mau-upproret. En så blind historieskrivning kan man inte ta på allvar, menar Newsinger, och hoppas därför att hans bok kan fungera som ett ”motmedel”.

Newsinger skildrar i princip samma tidsperiod som Ferguson – men det är en radikalt annorlunda historia som berättas. Imperiets skugga är fokuserad på det brittiska imperiets oerhört smutsiga baksida: våldet, förtrycket, den brutala repressionen mot oliktänkande och självständighetsivrare. Imperiets lag och ordning byggde nämligen i grunden på tortyr, tvång och våld, hävdar han. Här finns inte plats för den lokala befolkningens åsikter och viljor. Newsinger tar oss med till slavupproren på Jamaica, och via anti-koloniala uppror i Indien, Palestina och Kenya fram till det moderna Storbritanniens imperialistiska allians med USA.

Precis på samma sätt som Ferguson hade en politisk agenda, så har även Newsinger det. Den här boken bör läsas just som ett ”motmedel” mot Ferguson – som ett försök att väga upp en annan, mycket obalanserad, bok. Den liberala kapitalism Ferguson vurmar för – som enligt Adam Smith fungerade som genom en ”osynlig hand” – visar sig i Newsingers skildring bygga på en mycket synlig knytnäve. Andra aspekter av imperialismen – exempelvis investeringar i kolonierna, något som Ferguson själv bedrivit källforskning kring – får ganska liten uppmärksamhet.

Imperiets skugga är en forskningsöversikt som spänner över ett mycket stort fält av historisk forskning kring det brittiska imperiet, allt med tydligt redovisade källor för citat och andra påståenden. I just rollen som översikt, och i synnerhet som ”motmedel” mot en glorifierande historieskrivning liknande Fergusons, är det här en strålande bok.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2011-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-15 09:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4069

2 kommentarer

[...] och död. Människor vars enda brott var att de hade en annan hudfärg.Hans NorebrinkLäs mer: Dagens Bok, VT,Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Imperiets skugga, John Newsinger, England, [...]

Andras blod, svett och tårar | Svensson Oregistrerad 2011-03-22 18:04
 

Läste den nyss. Oerhört bra och klar,trovärdig och tog fram saker man inte hade en aning om.

Vore intressant att se en liknande bok om USA’s liknande traskande i våldets tecken.

Bossebus Oregistrerad 2011-05-05 16:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?