Nyhet

J D Salinger har avlidit

Jerome David Salinger avled igår i sitt hem i New Hampshire vid 91 års ålder. Salinger debuterade som romanförfattare med Räddaren i nöden 1951 vilken blev en omedelbar succé, även om den vid tiden för publiceringen var så kontroversiell att den förbjöds i en rad länder.

Kontroverserna till trots så kan onekligen Räddaren i nöden klassas som en modern klassiker och de läsare som följt outsidern Holden Caulfields irrfärd under några dygn i New York City kan räknas i miljoner. För Salinger själv blev dock kändisskapet lite för mycket och efter ytterligare några boksläpp drog han sig tillbaka och levde ett närmast eremitliv, senaste intervjun skall till exempel vara 30 år gammal.

Salinger uppmärksammades senast då den svenska förläggaren Fredrik Colting förbjöds att publicera sin uppföljningsbok 60 years later: coming through the rye i USA efter en rättsprocess driven av Salinger.

Räddaren i nöden recenserades av dagensbok.com 2004.

Oscar Rooth

Publicerad: 2010-01-28 21:41 / Uppdaterad: 2010-01-29 10:05

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

One hit wonder-skräp.

Erimos Oregistrerad 2010-01-28 22:33
 

”Räddaren i nöden” är ju ett mästerverk. 1900-talets mest romantiska bok tillsammans med ”Farväl till vapen”.

Rasmus Landström Redaktionen 2010-01-29 10:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?