Recension

: i randig skjorta i kylfack
i randig skjorta i kylfack Mimmi Palm
2009
Ord & visor förlag
7/10

Poesi för alla

Utgiven 2009
ISBN 9789185515738
Sidor 144

Om författaren

Mimmi Palm är född 1958 och bosatt i Stockholm. Hon arbetar som journalist och var bland annat med och startade tidskriften Bang.

Hon debuterade 2009 med diktberättelsen I randig skjorta i kylfack. Hon har även publicerat dikter i olika tidskrifter, bland annat ETC och Lyrikvännen, och i antologier som Poeternas Estrad samt framfört dikter på olika scener.

Sök efter boken

Den som hävdar att lyrik är svår och för pretentiös för vanliga, stressade och snabbkonsumerande personer, bör ta sig ett titt i Mimmi Palms lyrikdebut i randig skjorta i kylfack. Öppna boken, fäst ögonen på vilken sida som helst och du har en scen hämtad ur något av allas våra liv. En scen där någon är på väg mot döden, men där alla småsaker syns glasklara.

i randig skjorta i kylfack är en diktberättelse som handlar just om det – en mans insjuknande och sista tid innan han går bort. Dikternas jag är mannens vuxna dotter som betraktar sin far, allt som oftast utifrån, som i en film. Det är korta ögonblick, oftast bara tre eller fyra rader text mitt på sidan, vilket också ofta är allt som behövs för att zooma in ett skede. Dikterna är samtidigt så gripbara att det sällan går att ta miste på vad det handlar om – en kateter är alltid en kateter och en lövbiff är alltid just en lövbiff. Inga tvetydigheter, men ändå inte onyanserat.

Hela veckan här hos dig i vardagsrummet.
Ditt gula huvud, de hårt stängda ögonen.
Munnens torra öppna hål.

När dikterna väl innehåller liknelser är de väl dolda eller väldigt enkla och för ibland tankarna till Tomas Tranströmer och hans västerländska haikudikter med skickligt inbyggda metaforer. Nu är visserligen i randig skjorta i kylfack en diktberättelse, något som indikerar att det inte ska vara svårtolkat – det är trots allt en berättelse – men likheterna med haikuns korta precisa scener går ändå att hitta.

Men i randig skjorta i kylfack rymmer förstås mer än så. Den visar på hur tydligt det plötsligt kan bli vad som har varit viktigt i en människas liv, vilka saker vi kommer att associera med den människan och i förlängningen även vem hon/han var. Den markerar, genom att plocka fram detaljer, vad som finns och vad som inte längre pågår:

Morfinpumpen och madrassmotorn har
tystnat. Bröstkorgen är still, kateterpåsen
borta. Plötsligt hör jag väggklockan.

i randig skjorta i kylfack är, som sagt, inte särskilt krånglig, men ändå fylld av ett betraktande som kan få de flesta att känna igen sig. Den är ett enkelt sätt att läsa lyrik på och kan fastna även om du tror dig tillhöra dem som inte förstår sig på dikter.

Anna Carlén

Publicerad: 2010-01-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 16:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3603

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?