Krönika

Bok- och biblioteksmässans andra dag

Det är något fascinerande att en gång om året stiga in i Svenska Mässans lokaler, på detta hårda betonggolv, och skåda ut över alla dessa pappersfantaster.

I år var det inte mycket som lockade mina språknördande antenner och tentakler, men ett par godbitar (även av annat slag) gick ju att hitta:

I SOFI:s monter kan man få svar om språk. Pröva om monterpersonalen vet svaret på stående fot, och är de upptagna eller inte kan svaret, så skriv ner det på en lapp som finns där, så lovar de svar i nästa vecka. Till vardags, i alla fall kl. 09–12, kan man kontakta Språkrådgivningen på antingen telefonnr 08-4424210 eller sprakfragor@sprakradet.se om man vill. Det är onekligen en alldeles för outnyttjad tjänst!

När man kommer in på mässan slås man ofta av de stora, ja, gigantiska montrarna. Där sitter kändisarna och berättar om sina nya alster, och där finns alla de där böckerna som ligger på topplistor. Men går man ut åt kanterna hittar man de små förlagen, de som fortfarande brinner så mycket för böckerna att de fortsätter, trots att de inte går med vinst. Nu vet jag inget om Kolik förlags vinster för 2009, men deras "Pärlor & Patroner – 60 historiska kvinnorporträtt" i serieform är onekligen en bok i tiden, fullt i klass med storsäljaren "80 böcker för dig som har bråttom" och liknande alster, fast med en seriösare ton. Det sägs att förlaget fått den insåld till en del skolor, vilket onekligen lär bli en intressant kontrast till många historieböcker av mer traditionellt slag.

När du går till Bokmässan får du inte heller glömma att gå en trappa upp, och gärna titta upp på Internationella torget. Många gånger känner man sig lite bortkommen bland alla idealister, men det är också upplyftande att se alla som faktiskt tror att vi kan skapa en bättre värld om vi bara vill. Dessutom kan man vila fötterna framför deras scener: gratisföreläsningar är alltid gott.

Irene Elmerot

Publicerad: 2009-09-25 17:28 / Uppdaterad: 2009-09-25 17:28

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?