Recension

: Florina
Florina René Vázquez Diaz
2008
Vertigo
3/10

Skruvat erotiskt drama

Utgiven 2008
ISBN 9789185000548
Sidor 169
Orginaltitel Florina
Översättare Elisabeth Helms
Först utgiven 2006

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

René Vázquez Diaz är svensk-kuban och har tidigare skrivit romaner om resor, kärlek och mat.

Sök efter boken

"Florina" är berättelsen om den rullstolsburna Florina som inte kan glömma sitt första sexuella möte med José. Hon var tretton år och de befann sig i en kyrka på Kuba. När Florinas mamma oväntat dyker upp försvinner José utan att han avslöjas och kvar blir Florina. Hon ligger kåt och blottad på kyrkbänken och får ta emot sin mammas bannor och blir förskjuten och behandlad som en hora. Flera år senare får José i uppdrag av Florinas mormor att ta hand om Florina under ett par dygn när mormodern ska resa bort. I ersättning får han en stor summa pengar av mormoderns förmögenhet som Florina sedan ska ärva. Men som alltid finns det hållhakar och i denna roman är de att Florina inte får låta sig penetreras av sin omvårdare, om hon gör det förlorar hon arvet. Den kontrollerande mormodern har övervakningskameror installerade överallt i jättehuset, filmer som mormodern gärna tittar på. Vilket innebär att Florina och José står under ständig bevakning.

José hinner knappt anlända till Florinas hem innan det erotiska spelet är i full gång. Florina ställer honom till svars samtidigt som hon inte låter honom komma till tals och åtrån mellan dem finns där genast, självklart, eftersom den är förbjuden. Och dagarna då Florina och José försöker undvika att ha sex, eller försöker undvika att bli påkomna med att ha sex inleds.

Enligt både Florina och José är deras relation endast en tillfällig sexuell förbindelse, men jag tycker att det är uppenbart att Florina hyser mer känslor för José än vad hon utger sig för att göra. Och berättelsen blir ett maktspel om gestalternas känslor där även mormodern har en avgörande roll eftersom hon sitter på makten att göra Florina arvlös, men där även svartsjukan har en avgörande roll. Jag tycker att boken tar upp frågeställningen om det går att ha sex utan att bli känslomässigt involverad men att den inte gör det tillräckligt bra. Språket är omständligt och ålderdomligt och gör därför berättelsen nästintill tidlös. Dock blir boken aktuell genom att den tar upp en ickedefinierad relation då många relationer idag är lösa förbindelser som har sin grund i det sexuella med den eviga kampen där minst kär vinner.

Bokens styrka ligger just i skildringen av Florina och Josés relation, allting runt omkring dem som också skildras i boken känns mest konstruerat och bristfälligt. I en del får Florina och José sällskap av ett gäng skådespelare och prostituerade och boken förs in på diskussionen kring prostitution, som aldrig riktigt får någon tyngd eller sammanhang även om prostitutionsspåret kan kopplas till konsumtion och hur Florina och José konsumerar varandras kroppar.

Slutet är tyvärr alldeles för romantiskt och tillrättalagt och drar ner det som skulle kunna ha blivit en intressant skildring av två människors skruvade relation till varandra.

Textutdrag (Visa/göm)

Emelie Novotny

Publicerad: 2009-01-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3173

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?