Recension

: Planeten Jorden – som du aldrig har sett den tidigare
Planeten Jorden – som du aldrig har sett den tidigare Alastair Fothergill
2007
Prisma
7/10

Hela planeten för kaffebordet

Utgiven 2007
ISBN 9789151849447
Sidor 312

Om författaren

Alaistair Fothergill är skaparen och producenten bakom BBC:s TV-serie Planet Earth och den tidigare hyllade Den Blå planeten.

Sök efter boken

Från Sydpol till Nordpol, från högsta bergstopp ned till oceanernas botten. I den här boken tas vi med på en resa genom djungler och öknar, tempererad skog och grottor, för att få oss en liten del av den här planetens biologiska mångfald till livs. Det är en mycket snygg fotobok, som ges ut för att ackompanjera BBC:s naturdokumentär "Planet Earth". Till skillnad från många andra fotoböcker har den här också en riktigt informativ text om vår planets ekosystem.

Ändå lever boken inte riktigt upp till vad den lovar i sin undertitel. Den lyckas nämligen inte riktigt lyfta över många andra böcker i genren naturfoto. Fotona i den här boken är utan tvekan många gånger vackra – en hel del av dem riktigt minnesvärda. Men så kan många av bilderna också vara lite mer alldagliga – eller återgivna i så liten storlek att de inte kommer till sin rätt. Det känns därför inte alltid riktigt så unikt som undertiteln försöker anspela på.

En väldigt schysst present för den djur- och naturintresserade, med andra ord. Men vill man ha en mer unik fotobok om vår planet bör man nog fundera på att lägga ut den där extra hundralappen för att istället köpa exempelvis Yann-Arthus Bertrands "Jorden sedd från ovan".

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-02 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2652

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?