Recension

: Bortom normen 2.0
Bortom normen 2.0 Åsa Petersen
2007
Normal
7/10

Jag vill ju va' som duuu …

Utgiven 2007
ISBN 9789185505241
Sidor 125

Om författaren

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Åsa Petersen, f 1976, är bördig från Luleå. Hon är ledarskribent, senast på Aftonbladet.

Ledare i Aftonbladet – Åsa Petersen är ledarskribent på Aftonbladet. Här kan du läsa alla hennes ledare!

Etiketter

Sök efter boken

För fem, sex år se'n (beroende på om man räknar utgivningsår eller exakt år då texterna skrevs) skrev Åsa Petersen sin första "Bortom normen"-bok. Detta är "Bortom Normen 2.0" och precis som mjukvaruprogramuppdateringar som brukar få heta 2.0 o.s.v., så har vi här en del av texterna från den boken, varvade med nya texter som kommenterar vad som har hänt sedan sist.

Det här är en lättläst men viktig bok. Det är ingen kioskvältare och ingen akademisk eller vetenskaplig bok. Den passar egentligen perfekt en sådan här regnig sommar som vi haft 2007, för den som vill få omväxling till deckarna med lite mer tuggmotstånd. Samtidigt behandlar den inga lättviktiga ämnen.

"Normen" kan bestå av att inte stamma, att inte ha något märkbart handikapp, att vara vit, att vara västerlänning, att bo i södra halvan av Sverige och, som fokus ligger på i boken, att vara heterosexuell man. Om man är det minsta intresserad av att titta bortom den normen, så kan man gott läsa den här boken, för det är den värd. För en läsare som är van att konfrontera hbt-frågor eller kämpar för handikappades rättigheter kanske inte boken ger så mycket, men jag tror ändå att den är värd den korta tid det tar att läsa igenom den, för det finns många små vinklar man kan fundera på. Den är möjligen lite för fixerad vid homosexuella, det kunde varit intressant med fler exempel eller bara fler idéer om vad man kan göra åt normfixeringen. Största kritiken jag har mot den här boken är just att det är lite för lite verkstad.

Stilen är kåserande, väldigt jag-fixerad och inte det minsta objektiv, men Åsa Petersen står för vad hon tycker och hoppas att världen ska bli bättre. Bara den inställningen är värd din lästid.

Textutdrag (Visa/göm)

Irene Elmerot

Publicerad: 2007-08-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-23 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2605

4 kommentarer

du menar "inte det minsta objektiv" va?

besserwisser Oregistrerad 2007-08-23 00:16
 

"'Bortom Normen 2.0' och precis som mjukvaruprogramuppdateringar som brukar få heta 2.0 o.s.v., så har vi här en del av texterna från den boken, varvade med nya texter som kommenterar vad som har hänt sedan sist."
Kallar man ett program för 2.0 skall det vara helt nytt, en programvaruppgradering skulle kunna ha kallats 1.1 eller liknande. Byter man upp sig till ett helt steg till 2.0 så skall det vara helt nytt.

DM Oregistrerad 2007-08-24 18:42
 

Kära besserwisser, klart jag gör. Har ändrat nu.

DM: min tanke var bara att förklara för dem som inte alls associerar till någonting när de ser 2.0, men jag var väl otydlig.

Irene Elmerot Redaktionen 2007-09-24 12:59
 

Irene> Det är inte du som är otydlig, det är författaren som inte förstått.

DM Oregistrerad 2007-09-24 15:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?