Gästrecension

: Buddha i världen
Buddha i världen Pankaj Mishra
2007
Ordfront
8/10

Mer Buddha åt folket!

Utgiven 2007
ISBN 9789170372520
Sidor 376
Orginaltitel An End to Suffering: The Buddha in the World
Översättare Zac O'Yeah
Först utgiven 2004
Språk engelska

Om författaren

Författaren Pankaj Mishra föddes i norra Indien 1969 och skriver i dag för ansedda skrifter så som The Guardian och Times Literary Supplement. Han lär ha varit den som upptäckte Arundhati Roy som kom med den hyllade romanen ”De små tingens gud”.

The New York Review of Books – Lite info och många artiklar.

Columbia University – En informativ sida som verkar vara någon form av beundrarsajt.

Engelska Wikipedia – Wikifakta om författaren.

Gästinformation

Om mig: Jag heter Erik Mo Welin och jag är en stolt, blivande arbetslös akademiker som för tillfället är bosatt i Stockholm. Jag är starkt beroende av all form av litteratur som kan vidga min förståelse för mig själv och människan, vilket medför att större delen av det inte alltför omfattande studiebidraget bränns på böcker. Jag lever i en dröm om att bli en stor och framstående intellektuell och samhällskritiker, men kommer med största sannolikhet att sluta som de flesta likasinnade gjort före mig: fattig och bortglömd. I övrigt är jag en synnerligen trevlig och munter ung man som gillar te och mustiga mastodontfilmer.

Sök efter boken

Vad har den uråldriga buddhistiska läran att säga oss nutidsmänniskor om oss själva och vår syn på världen? En bok om buddhismen kan tyckas fjärran från samtiden och dess samhällsfrågor, men i "Buddha i Världen" visar den indiske författaren Pankaj Mishra att så inte alls är fallet. I närmast självbiografisk stil berättar författaren om hur han som ung man började sitt sökande efter sig själv, om hans dyrkande av västerländska tänkare som Nietzsche och Proust, och om hur han så småningom började närma sig Buddhas idéer.

"Buddha i Världen" ger inte bara ett unikt och mycket personligt perspektiv på buddhismen, det är samtidigt en målerisk reseskildring och ett mycket målande porträtt av Indien och dess historia. Mishra berättar om hur han som ung man drar sig undan storstädernas väsen för byn Mashobra i norra Indien där han bland annat besöker Buddhas födelseplats, hur han reser till västliga metropoler som London och San Fransisco, och hur annorlunda han efter detta kom att se på de västerländska tänkare och idéer som han tidigare format hela sin idévärld kring.

Författaren alternerar sin egen berättelse med att redogöra för buddhismens historia och tankar. Han målar upp Buddha mer som en skarpsinnig psykolog än religiös dogmatiker och framhåller hans idéer som baserade på individuell snarare än kollektivt uppnådd frälsning. Samtidigt gör Mishra många intresseväckande jämförelser med västerländska tänkares idéer, och får oss därmed att inse att gapet mellan öst och väst kanske inte är så stort som man skulle kunna tro. Dock bör det påpekas att författaren inte alls målar upp buddhismen som någon lösning på alla världens problem, även om han helt klart anser att Buddhas idéer har en hög relevans för människan än idag. Det tycks snarare som att ett ivrigt pådyvlande av åsikter och ideologier är något som går emot buddhismens och bokens innersta kärna. Vad tjänar politiska och religiösa ideologier oss människor om vi fortfarande är korrupta av begär, girighet och hat?

Det här är en mycket vacker och tankeväckande bok. Har du någonsin hyst någon som helst tillstymmelse till intresse för österländsk filosofi eller kontrasten mellan öst och väst i allmänhet, så lovar jag att du inte kommer att bli besviken. Klyftan mellan västerländsk och österländsk idévärld porträtteras på ett briljant vis, och du kommer sannolikt att se några av våra mest framstående tänkare i en helt ny dager efteråt. Läs den!

Erik Mo Welin

Publicerad: 2007-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2554

3 kommentarer

"erik mo welin"?! =D

Jag tror Stina ljög höromsistens.

carina Oregistrerad 2007-07-07 00:09
 

Helt fantastisk recension måste jag säga. Jag har precis beställt boken från internet, kommer bli spännande att läsa den:)!

Filip Wallin Oregistrerad 2008-03-16 21:40
 

Good reflektion!!! Den här boken har förändrat mitt liv, på bra sätt!

Fredrik Oregistrerad 2008-05-24 12:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?