Krönika

Bok & Bibliotek 2006: Det icke slutna rummet

Temat för Bok & Bibliotek i Göteborg 2006 var yttrandefrihet, symboliserat av ”Det icke slutna rummet” – en orangefärgad öppen kvadrat skapad av grafiske designern Mats Hedman.

Man kan se det som att man i sin egen sfär hela tiden har en öppning mot omvärlden, att uttrycka sig genom och ta intryck från.

Så berättar Hedman om symbolen i seminariekatalogen.

Under bokmässans fyra dagar pågick mängder av seminarier och aktiviteter, där inbjudna författare, journalister och förläggare från hela världen, samt representanter från nationella och internationella organisationer diskuterade yttrandefrihet ur en rad perspektiv. Många av samtalen ägde rum på scenen ”Stand up for Freedom of Expression” i internationella förläggareföreningen IPA:s och PEN:s gemensamma monter på plan 2.

I samband med mässinvigningen delade IPA ut publicistpriset, The Publishers’ Freedom Prize, till Shahla Lahiji, Irans första kvinnliga förläggare, för hennes kamp för tryckfrihet. Lahiji driver det i Teheran belägna oberoende bokförlaget Roshangaran, som sedan 1983 har gett ut över 200 böcker, de flesta skrivna av kvinnor. 2001 tilldelades Lahiji internationella PEN-priset.

Lahijis kamp för yttrandefrihet har lett till konflikter med de iranska myndigheterna. För att bland annat ha talat vid en kulturkonferens i Berlin dömdes hon till ett flerårigt fängelsestraff, som efter protester omvandlades till fem månader i fängelse 2002. Den 8 mars förra året eldhärjades Roshangaran när någon kastade in en molotovcocktail. Just nu ligger ett tjugotal titlar klara för utgivning, alla har dock, utan förklaring, blivit bannlysta.

Lahiji är även själv författare. Det egna skrivandet beskriver hon som en del av sitt öde.

Jag bara måste skriva. Precis som jag måste andas för att leva.

Helena Hansen

Publicerad: 2006-10-16 22:31 / Uppdaterad: 2010-02-20 12:52

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?