Text

Klassikervecka på dagensbok.com

Vad passar väl bättre att fördriva lata sommardagar med än att upptäcka eller läsa om klassiker? Vi ägnade en vecka åt gamla och nygamla favoriter – och fick på köpet fundera en del över vad en klassiker egentligen är …


Och kvinnorna?

Ella har pratat klassikerstatus, kvinnliga författare och Strindberg med Moa Holmqvist på Rosenlarv förlag.


Thomas Mann: Buddenbrooks
Ordnung muss sein

”Buddenbrooks börjar med en rejäl tysk brakmåltid och slutar med ett dödsfall. Däremellan ligger drygt 40 år av en familjs liv i den fria Hansastaden Lübeck, från 1830-talet fram till det tyska imperiets tid och den industriella revolutionen. Krig, vetenskapliga framsteg, politiska omställningar…” Läs mer


Sir Walter Scott: Ivanhoe
Släpp sargen, Pretty Boy

”Det går inte att förneka att televisionens inträde har förändrat litteraturens villkor. Helt plötsligt kan våra hjältar få liv och stiga in i våra vardagsrum. Det här kan få oanade konsekvenser. Lika självklart som att Robin Hood är en gladlynt röd räv (för vissa kanske Kevin Costner, o hemska tanke) är Ivanhoe synonym med…” Läs mer


Victoria Benedictsson: Fru Marianne
Kolliderande drömmar

”Nästan 120 år har förflutit sedan boken första gången nådde sina läsare och vad är det i den som gjort att den inte förpassats till glömskan? Berättelsens yttre ramar framstår som gammaldags: Marianne får som 16-åring ta ställning till ett friarbrev från Börje, en kanske tio år äldre förmögen bonde som hon endast träffat…” Läs mer


Jules Verne: En världsomsegling under havet
Mångbottnad fullträff

”Vad vi kommit att kalla odyssé är äventyrets postludium. Det är vår hjältes långa väg hem till balans och trygghet efter fullgjort klimax, lastad med tunga bördor av förluster, segrar och nederlag, tunga lärdomar och ömmande erfarenheter. Vad världen beträffar är han meningslös eftersom hans hjältedåd redan är utförda…” Läs mer


Emilie Flygare-Carlén: Rosen på Tistelön
Stormpiskat hav och kala klippor

””Rosen på Tistelön” var Emilie Flygare-Carléns åttonde roman, den utgavs 1842 och blev hennes stora genombrott. Sedan dess har romanen utgivits på svenska 26 gånger, eventuella följetongsvarianter i tidskrifter och tidningar oräknade. Den allra senaste utgåvan utkom sommaren 2007 i pocket…” Läs mer


Arthur Rimbaud: En tid i helvetet
Lidande och leda

”När Arthur Rimbaud var 21 år gammal övergav han litteraturen. Under fem år skapade han en lyrik och ett levnadsöde som utgör en avgörande del av bilden av den utanförstående, geniala poeten. I viss mån är det ofrånkomligt att inte se sambandet mellan Rimbauds vandringar mellan Charleville och…” Läs mer


Victoria Benedictsson: Pengar
Penningen är makt

”Att vara sexton år och full av drömmar och gradvis inse att ens öde ligger i andras händer. Det är verkligheten för Selma Berg. Det är hennes farbror, kyrkoherden, som är hennes förmyndare och det är också han som förvaltar hennes pengar. Selma framstår som en barnslig och samtidigt orädd person som vågar ge svar på tal och…” Läs mer


William M Thackeray: Vanity Fair
Tidlösa grymheter

”Vanity Fair, Fåfängans marknad, där vi alla kråmar oss och söker dölja våra svagheter för våra medtävlare. För vi deltar alla i spelet på denna marknadsplats som är livet, nu liksom då Thackeray skrev sin berömda satir.Det här var långt innan de ironiska mustascherna gjorde sitt inträde, men romanen känns lika modern som…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2006-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 00:12

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?