Recension

: Krig och kärlek
Krig och kärlek Henrik Saxgren
2006
Max Ström
9/10

Är allting tillåtet

Utgiven 2006
ISBN 9171260382
Sidor 272
Orginaltitel Krig og kaerlighed - om indvandringen i Norden

Om författaren

Henrik Saxgren är född i Randers 1953 och bosatt i Köpenhamn. Han är dokumentärfotograf och har publicerat en rad fotoböcker genom åren med fokus på internationella ämnen.

Sök efter boken

Det sägs att i krig och kärlek är allting tillåtet. Så också i Henrik Saxgrens fotobok om invandringen i Norden. Att kategorisera den fotobok till att börja med är väldigt tillåtande eftersom den innehåller lika mycket text som bild och texten är nog så viktig för sammanhanget. Sedan illustreras texten av ett antal bilder. Eller om det är bilderna som illustreras av texten. Hur som helst så är det en mycket lyckad symbios där de fristående kanske inte skulle ha varit så imponerande som i den symbios de presenteras i.

Men för att ta det från början. Henrik Saxgren har åkt omkring i Norden och fotat invandrarfamiljer. 253 människor har ställt sig framför hans kamera och dessutom berättat sitt livs historia. Om livet så som det är i Åbybro, på Lofoten, på Färöarna, på Island och i Eskilstuna. Om livet som det är för malaysier på Grönland, för israeler i Hilleröd, för tamiler på Lofoten och polacker på Island.

Saxgren har ställt familjerna eller personerna rätt upp och ner, satt dem i en soffa eller på en säng. Han har fotat dem i deras egen hemmiljö och helt osentimentalt. Bilderna andas en nästan besvärande vardagsrealism och trots att de är i färg känns det som om de är i gråskala. Blandningen av människor är gedigen, det finns ingen stereotypisk invandrare utan poängen med blandningen verkar vara att visa att våra invandrare kan vara inflyttade från Barbados eller Somalia men möta samma utmaningar.

Tillsammans med bilderna arbetar alltså texterna som alla är livsöden. De berättar historier om kärlek och krig. Om hur de hamnade där de är. Om sorg och glädje. Om rädsla och utanförskap men också om tacksamhet och mod. Men kanske allra mest om just kärleken som följer med över kontinenter, som man möter på nya platser eller som kanske är det enda man har i ett nytt, kallt land. Precis som bilderna är texterna mycket osentimentala i sin uppbyggnad och verkar vara ett rakt referat utan alltför mycket omskrivningar av människornas egna historier. Men inte desto mindre gripande.

Det här är en fantastisk bok. Det enda jag har att invända är att det halvbestrukna pappret känns lite fnasigt under fingertopparna. Men det känns ju som en petitess i sammanhanget. Man kan läsa den i vilken ordning som helst. Man kan bläddra lite snabbt och titta på de mättade bilderna. Eller läsa varje ord med eftertanke. Men bäst fungerar som sagt ordet tillsammans med bilden. Och när man läser den på det sättet så får man väldigt mycket att fundera över. Det tycker jag konstituerar en bra bok.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2006-04-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-01 13:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1993

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?