Recension

: The world that trade created
The world that trade created Kenneth Pomeranz
2006
Armonk
8/10

Lättsmält världshistoria

Utgiven 2006
ISBN 0765617099
Sidor 285
Språk Engelska
Medförfattare Steve Topik

Om författaren

Kenneth Pomeranz är professor i historia vid University of California. Han har forskat mycket bland annat om Kinas ekonomiska utveckling, något han bland annat skriver om i sitt verk ”The great divergence”.

Kenneth Pomeranz – Pomeranz’ egen hemsida på UCI:s sajt.

Sök efter boken

Varifrån kommer egentligen kaffet, och vilken betydelse har bara den grödan – för att inte tala om flera andra exotiska grödor – fått världen över? Hur kommer det sig att just Europa (och senare USA) var det område som först lyckades industrialiseras och bli ekonomiskt framgångsrikt? Vilken roll spelade kolonialism och slavhandel för den processen, och hur mycket berodde på andra faktorer som teknisk utveckling, tillgång till naturresurser som kol och olja eller utbildning?

Det är bara några av alla de frågor som de två ekonom-historikerna Kenneth Pomeranz och Steve Topik försöker tackla i den här boken. Den består av ett antal lättlästa essäer, alla publicerade som krönikor i diverse tidningar, men nu samlade i en översiktlig bok om världens ekonomiska historia.

Författarna greppar över ett mycket brett fält – från forntida kinesiska eller aztekiska köpmän till Coca-Cola, från kaffe och opium till järnvägar och sjöfart, från olja till varumärken. Det är dock inte bara en oerhört god introduktion för att ge en första inblick över de stora dragen i världens historia, utan också en tankeväckare för den mer insatte läsaren, där det finns många intressanta idéer att studera vidare.

Det man kan invända är att boken saknar referenser. För den som tvivlar på Pomeranz och Topiks resonemang och teorier finns således inga direkta källor att gå till för att undersöka vad de bygger sina argument på. Bokens syfte är dock att utgöra en mer populärvetenskaplig introduktion till ämnet. Man bör alltså inte förvänta sig en akademisk avhandling. På gott och ont.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 13:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1933

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?