Gästrecension

: Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet
Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet Dave Eggers
2002
Månpocket
8/10

Uppväxt i ironins tecken

Utgiven 2002
ISBN 9176438384
Sidor 437
Orginaltitel A heartbreaking work of staggering genius
Översättare Thomas Preis
Först utgiven 2000

Om författaren

Dave Eggers (född 1970) debuterade med Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet (2000). Han grundade tidskriften The Might, driver förlag McSweeny’s och skrivarskolorna 826 Valencia och 826 NYC. Sedan debuten har han bland annat skrivit Hur vi hungrar (2006), Vad är detta Vad (2008) och Vildingarna (2010). Tillsammans med sin bror Toph skriver han dessutom barnböcker under pseudonymen Haggis-on-Whey.

McSweeney’s – Eggers eget förlag.

826 Valencia – En av skrivarskolorna Eggers startat.

Gästinformation

Daniel Kederstedt är snart 25 och residerar någonstans i Stockholm. Debutromanen ”Men kom tillbaka innan du går” (Bokförlaget Megafon) kom i januari 2005. Han tjänar sitt levebröd som journalist, älskar freudianska felsägningar, tycker om det röda vinet och uppskattar JK Tool samt god musik. Tror på romantiken.

Sök efter boken

Dave Eggers 90-talsgenerationsroman om hur det är att växa upp i USA har redan blivit en klassiker, en klassiker som inleds med drygt 40 sidor anvisningar, förklaringar och instruktioner om hur själva verket ska avnjutas på bästa sätt – allt för att sedan avslutas med en tecknad bild på en häftapparat. Det må låta onödigt, banalt och irrelevant men det är just i den häftapparaten som en del av andemeningen och grunden för Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet finns. I den meningslösa ironin.

Och ungefär där – som en pastisch i meningslöshet – skulle den här historien ha kunnat ta slut och förpassats in i bokhyllornas undangömda skåp. Men tack vare ett enkelt, men väl så imponerande djup, lyckas Dave Eggers skapa ett komplext verk som faktiskt har något mer att säga än att bara vara en generationsroman om den ironi som millennieskiftets ungdomar kände – och till viss del fortfarande känner.

När Dave Eggers var tjugoett år gammal avled båda hans föräldrar i cancer med bara några få veckors mellanrum – något som lämnade honom med den smått omöjliga sitsen att uppfostra den åtta år gamla lillebrorsan Toph på egen hand. Och det är exakt där verket blir hjärtslitande.

Dave sliter och kämpar för att barnavårdsmyndigheten inte ska skilja dom åt, går på föräldramöten i skolan och anstränger sig för att få allmän rätsida på deras boendesituation.

Och samtidigt, mitt i allt detta, vill han själv vara en ungdom; hångla loss på stranden med den vackra och förföriska flickan han träffar på krogen, köra för fort med bilen i kurvorna och starta upp tidsskriften Might som är själva riddaren av ordet ironi.

Han skriver:

Jadå, jag kunde gå ut. Det är fredag kväll och jag borde vara ute på andra sidan bukten, jag borde vara ute varje kväll tillsammans med de andra ungdomarna, fixa med håret, spilla ut en öl, försöka få någon att ta i min lem, skratta med folk och åt folk /…/

Så visst, jag kunde vara ute och njuta av den här friheten i synnerhet och ungdomens frihet i allmänhet och fröjdas över att leva i en tid och på en plats med så rikliga möjligheter.

Men icke heller.

Jag kommer att vara här, hemma. Toph och jag kommer att laga mat, som vanligt…

Det allvarsamma ansvarstagandet slår undan fötterna på Dave Eggers i just den situationen, inte i flera av de efterkommande och som till slut – på sitt enkla och frigjorda sätt och berättarspråk – gör denna roman i det närmaste genialisk. I själva krocken där historiens andra andemeningen finns, i krocken där ungdomen dels brottas med just ungdomen, dels med den vuxna människans ansvarstagande.

På omslaget står det att läsa: "Den här boken behöver inga säljande citat". Allt som oftast är jag beredd att hålla med.

Det här är läsvärt.

Daniel Kederstedt

Publicerad: 2005-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 11:03

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1498

12 kommentarer

vad exakt är det som gör att den här boken inte klassas som självbiografi utan som skönlitteratur?
recensenten verkar ta för givet (eller veta) att det är identitet mellan författare-berättare-huvudperson (bär de samma namn?) och att romanens text refererar till den utomtextliga verkligheten. lillebrorsan har samma namn i boken som författarens lillebror också.

lokus Oregistrerad 2005-01-15 17:19
 

spelar det någon roll eller? jag borde läst den här boken för länge sedan. tack daniel.

pussykat Oregistrerad 2005-01-15 22:00
 

det är klart att det spelar roll. någon tror att det spelar roll om vart vårt liv kommer att leda och hur den didaktiska rollen som författaren faktiskt tar på sig spelar roll eller inte.

lokus Oregistrerad 2005-01-16 01:59
 

Vad i hela friden pratar du om?
Ta det försiktigt med de där cigaretterna utan märke.

Pontus Oregistrerad 2005-01-17 16:08
 

jag ställde en fråga; ingen har brytt sig om att ens försöka svara. påhopp för den vetgirige. tack sverige!

lokus Oregistrerad 2005-01-17 16:12
 

jag var visserligen full när jag skrev svaret till pussykat. men första frågan ser jag ingenting konstigt med (?). vad jag menar är att om eggers är författare-berättare-huvudperson så ingår han en självbiografisk pakt med den förmodade läsaren och vi förväntar således vissa saker av texten, autenticitet till en viss grad (med respekt för den poetiska sanningen), lärdomar man kan dra av detta liv (den didaktiska funktionen) och en del andra saker. det är sanningsfaktorn i självbiografin/skönlitteraturen jag undrar över.

lokus Oregistrerad 2005-01-17 16:36
 

men nu kan jag väl kolla upp det här själv. tänkte bara om någon visste, ganska direkt.

lokus Oregistrerad 2005-01-17 16:38
 

helt underbar bok. tyvärr säljs den inte längre på svenska och ingen verkar intresserad av att trycka den igen .lyckades hitta denna pocket precis innan den tog slut.

carpark Oregistrerad 2005-01-19 14:24
 

de har slutat trycka den för det fattas en bit i den svenska versionen…

carro Oregistrerad 2005-05-17 17:10
 

jag fick den biten via mail av förlaget, så den finns.

carpark Oregistrerad 2005-07-03 03:57
 

helt fantastisk bok! Oavsett om han ljuger eller talar sanning hela boken igenom så är den bra. Det är väl det som är lyxen med att vara författare. Makten att förvränga en historia ;)

Knodden83 Oregistrerad 2006-04-02 19:56
 

Nu är det så att jag jobbar i en bokhandel, och boken i fråga finns faktiskt till färsäljning. Och den är helt klart läsvärd!

Anders Oregistrerad 2006-08-06 16:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?