Recension

: Amerikanerna
Amerikanerna Staffan Ekendahl
2004
Wahlström & Widstrand
8/10

Om amerikaner för européer

Utgiven 2004
ISBN 9146210741
Sidor 274

Om författaren

Staffan Ekendahl har under sin journalistkarriär rapporterat från ett tjugotal länder. Han har bott och verkat i USA i omgångar sen han kom dit för första gången i slutet av 1960-talet. Idag hörs han bland annat på Sveriges Radios veckomagasin Godmorgon världen.

Godmorgon världen – Radioprogrammet där du kan höra Staffan Ekendahl kommentera vår samtid.

Staffan Ekendahl – Information om författaren på förlagets hemsida.

Sök efter boken

Jag önskar att Gudrun Schyman fick läsa den här boken. Så skulle hon inse att hon ägnade sin politiska karriär åt att smutskasta nationen som kunde ha räddat henne. Hon kunde läsa om hur amerikanerna misstror staten och tror på sig själva, istället för att som vi svenskar vänta på att samhället skall ta sig an problem. Hon kunde också få veta att en genomsnittsamerikan ger hembakade pajer till nyinflyttade grannar och är sedan både tillgänglig och hjälpsam tills grannen flyttar ut igen. Om Gudrun Schyman trott på sig själv och haft en amerikansk granne hade hon kanske inte behövt ta sin tillflykt till spriten.

Jag önskar att de amerikaner som på tv frågar ”Why do they hate us?” med gråten i halsen fick läsa den här boken. Så skulle de förstå vilka värderingar som får alla européer att åtminstone någon gång utbrista ”sjukt” och syfta på USA. Som att dödsstraff kan vara ok men inte aborter. Eller att det är en rättighet att äga skjutvapen men förkastligt att lära ut evolutionsteori i skolan. Den gråtande amerikanen skulle inse att om vi européer – som trots allt slukar amerikansk kultur – är skeptiska så är det inte konstigt att Usama vill spränga hans kontinent i luften.

Jag önskar att alla moderater fick läsa den här boken. Så skulle de förstå att det inte går att sänka skatten hur mycket som helst bara för att den är låg i USA. Det finns 15 miljoner fattiga där som inte har mat för dagen, men lite mat får de tack vare soppkök drivna av frivilliga medborgare. Idag arbetar 44 % av amerikanerna frivilligt för att hjälpa barn, gamla eller fattiga på något vis. Finns den sortens medmänsklighet i Sverige kanske? Här vill ju folk knappt hjälpa och vårda andra mot betalning. Därför behöver vi vårt välfärdssystem. När de läst färdigt skulle kanske moderaterna istället vilja apa efter de amerikanska skattereglerna för välgörenhet och bidrag – alla bidrag är fullt avdragsgilla.

Jag önskar att alla USA-anhängare som tycker det är fel att generalisera fick läsa den här boken. Så skulle de se att det faktiskt finns gemensamma värderingar som håller ihop landet. Som patriotism och individualism och framgångsdyrkan. Eller gudstro och fotboll som spelas med händerna. USA-anhängarna skulle förstå att kommentaren ”det finns alla sorter” är lika relevant som ”jag tycker om jordgubbar”.

Jag önskar att pojkarna och flickorna i Ung Vänster fick läsa den här boken. Så skulle de förstå att det inte finns någon andledning att ogilla eller kalla amerikaner dumma. De hatar också sina politiker. De hatar dem så mycket att de inte ens ids rösta. Presidenten får visserligen folkets stöd så fort han startar krig men det är mest utav sympati för de stridande och deras familjer. Insikten att alla länder med statusen supermakt skulle använda sig av sin militära styrka, i tid och otid, skulle kanske också träffa pojkarna och flickorna.

Jag önskar att Staffan Ekendahl lärde sig att det finns vita ghetton också. Dessutom borde han trots sin svenskhet veta att svenskar inte alls är särskilt snabba att förlåta en syndare och att amerikanernas villighet att erkänna polisvåldets existens inte betyder att det är mer utbrett i USA än i Sverige. Hade han tagit reda på lite om Eminems bakgrund och släppt sin egen patriotism innan han skrev boken skulle den blivit perfekt.

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2004-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-06 23:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1355

9 kommentarer

En nastan olasbar recenion. Hafsiga och luddida onskningar. Inte alls bra.

J Oregistrerad 2004-09-30 09:28
 

Jag tycker att den var bra och den fick mig dessutom att hemkst gärna vilja läsa boken.

Emma Oregistrerad 2004-09-30 09:53
 

Det finns en brutal stridsvagnsfunktion i upprepningen av önskningarna. Men önskningarna måste vara mer precisa och genomtänkta. Antar att jag träffat recensenten i Gbg?

Magnus Gustafson Oregistrerad 2004-09-30 18:10
 

Snyggt skrivet, Elin, men du måste beskriva själva boken också.

P Oregistrerad 2004-09-30 21:45
 

>>P
Här kommer beskrivningen

Jag önskar att Gudrun Schyman fick läsa den här boken. Så skulle hon inse att hon ägnade sin politiska karriär åt att smutskasta nationen som kunde ha räddat henne. Hon kunde läsa om hur amerikanerna misstror staten och tror på sig själva, istället för att som vi svenskar vänta på att samhället skall ta sig an problem. Hon kunde också få veta att en genomsnittsamerikan ger hembakade pajer till nyinflyttade grannar och är sedan både tillgänglig och hjälpsam tills grannen flyttar ut igen. Om Gudrun Schyman trott på sig själv och haft en amerikansk granne hade hon kanske inte behövt ta sin tillflykt till spriten.

Jag önskar att de amerikaner som på tv frågar "Why do they hate us?" med gråten i halsen fick läsa den här boken. Så skulle de förstå vilka värderingar som får alla européer att åtminstone någon gång utbrista "sjukt" och syfta på USA. Som att dödsstraff kan vara ok men inte aborter. Eller att det är en rättighet att äga skjutvapen men förkastligt att lära ut evolutionsteori i skolan. Den gråtande amerikanen skulle inse att om vi européer – som trots allt slukar amerikansk kultur – är skeptiska så är det inte konstigt att Usama vill spränga hans kontinent i luften.

Jag önskar att alla moderater fick läsa den här boken. Så skulle de förstå att det inte går att sänka skatten hur mycket som helst bara för att den är låg i USA. Det finns 15 miljoner fattiga där som inte har mat för dagen, men lite mat får de tack vare soppkök drivna av frivilliga medborgare. Idag arbetar 44 % av amerikanerna frivilligt för att hjälpa barn, gamla eller fattiga på något vis. Finns den sortens medmänsklighet i Sverige kanske? Här vill ju folk knappt hjälpa och vårda andra mot betalning. Därför behöver vi vårt välfärdssystem. När de läst färdigt skulle kanske moderaterna istället vilja apa efter de amerikanska skattereglerna för välgörenhet och bidrag – alla bidrag är fullt avdragsgilla.

Jag önskar att alla USA-anhängare som tycker det är fel att generalisera fick läsa den här boken. Så skulle de se att det faktiskt finns gemensamma värderingar som håller ihop landet. Som patriotism och individualism och framgångsdyrkan. Eller gudstro och fotboll som spelas med händerna. USA-anhängarna skulle förstå att kommentaren "det finns alla sorter" är lika relevant som "jag tycker om jordgubbar".

Jag önskar att pojkarna och flickorna i Ung Vänster fick läsa den här boken. Så skulle de förstå att det inte finns någon andledning att ogilla eller kalla amerikaner dumma. De hatar också sina politiker. De hatar dem så mycket att de inte ens ids rösta. Presidenten får visserligen folkets stöd så fort han startar krig men det är mest utav sympati för de stridande och deras familjer. Insikten att alla länder med statusen supermakt skulle använda sig av sin militära styrka, i tid och otid, skulle kanske också träffa pojkarna och flickorna.

Jag önskar att Staffan Ekendahl lärde sig att det finns vita ghetton också. Dessutom borde han trots sin svenskhet veta att svenskar inte alls är särskilt snabba att förlåta en syndare och att amerikanernas villighet att erkänna polisvåldets existens inte betyder att det är mer utbrett i USA än i Sverige. Hade han tagit reda på lite om Eminems bakgrund och släppt sin egen patriotism innan han skrev boken skulle den blivit perfekt.

Pike Oregistrerad 2004-09-30 21:51
 

Det var ingen beskrivning. det var bruksanvisningen och slutintrycket.

P Oregistrerad 2004-10-01 22:22
 

Det undrar jag

Pike Oregistrerad 2004-10-03 11:45
 

En beskrivning kan inte börja: "Jag önskar att x läste det här, därför att..". Det är recensentens egen reaktion. Reaktionen ska finnas men måste åtföljas av någon sorts objektiv beskrivning som ger mig en chans att bedöma själv.

P Oregistrerad 2004-10-03 16:00
 

Tycker att recensionen var OK på de sättet att den var provocerande, dock har jag läst i boken och håller därför inte helt med Elin, framför allt det sista stycket kändes lite framtvingat.

Hugo Oregistrerad 2007-11-27 09:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?