Nyhet

Gordimer anklagas för censur

Den sydafrikanska författaren Nadine Gordimer anklagas för att censurera en kommande biografi över hennes liv och verk. Hon har ställt krav på sin biograf Ronald Suresh Roberts att stryka partier där hon framställs som sur och bitter. Samarbetet dem emellan har pågått i sju år, skriver Guardians nätupplaga.

Den nu 80-åriga Gordimer framstår som sydafrikas störste författare. Hon stannade i sitt hemland under hela apartheidregimen och var en av dess främste motståndare. Hon fick nobelpriset i litteratur 1991.

”Censuren” gäller bl.a. ett brev som Gordimer skrev under 60-talet och där hon uttrycker förakt för Ruth First, även hon en regimkritiker. ”I keep thinking of points to score off the silly bitch”, lär det stå i brevet.

Gordimers ingripande i sin biografs verk ledde till att både det engelska och amerikanska förlaget släpper projektet helt.

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-08-09 09:53 / Uppdaterad: 2010-01-25 23:29

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?