Gästrecension

: Änglarnas stad
Änglarnas stad Heidi von Born
2004
Norstedts
10/10

Stockholmarnas roman 2004

Utgiven 2004
ISBN 9172635789
Sidor 379
Först utgiven 1998

Om författaren

Fotograf: Mia Askerlund

Heidi von Born är född 1936 i Stockholm. Hon debuterade som 18-åring med en diktsamling och har sedan dess skrivit diktsamlingar, noveller, tv- och radiopjäser och romaner. 1992 utsågs hon till hedersdoktor vid University of Victoria i Canada.

Immigrant Institutet – Information om von Born samt bibliografi.

Gästinformation

Helena Sigander är författare och projektledare för Stockholm läser som varje år utser en bok för stockholmarna att samlas runt. Hon har även gett ut böcker, bl.a. "Terrorns tecken" och "Sista kallelsen".

Sök efter boken

Stockholm är Stockholm, städernas stad, låter det i schlagern. För mig är Stockholm hemma, en ingrediens i blodet. Dammet, gatustråken, de brokiga inslagen av modernitet av typ Globenområdet och de evigt nedpålade stenbyggnaderna i Gamla Stan och längs med Drottninggatan upp i Vasastan med förgreningar på Östermalm och Söder. Skärgårdens och Mälarens glitter. Huskomplexen i Fittja som brinner i solnedgången. De stora dragen, de rymliga oaserna.

Stockholm är hemma för fler än mig, bör vara det, vår huvudstad som välkomnar varenda människa. Gator och torg viskar historia. Människoöden. Och besökare, bofasta, pendlare, turister kan bländas, tjusas och förfasas. Kort sagt: Stockholm berör. Somliga blir förälskade, andra rånade. Själen sätts i brand.

Staden behöver sina tolkare och beskrivare och en av de bästa är Heidi von Born.

I Änglarnas stad kryper berättelse på en, påminner lustfyllt kusligt om löftens skirhet i relationer. Personerna i romanen väcks med orden "Det är märkligt så mycket glädje som får plats i en mänsklig kropp!" Möjligheten till dubbelliv upplevs med förlägen nervositet. Oskuld förbytts i erfarenhet genom sömngångaraktiga, märkligt suggestiva vändningar. Läsaren liksom romanfigurerna låter sig förledas in i situationer där ett oväntat agerande ger utveckling. Nyfödda, känns karaktärerna snarlika en undrande läsare som tänker, men hallå där, vad gör de nu? Fattar de inte… Tar de chansen… Oj,oj! Kan de göre på dette viset?

Änglarnas stad är en lyckligt smärtsam roman som slutar i ett skimmer av salig – jag avslöjar inte vad. Med ett oroligt leende på läpparna följer läsaren familjemedlemmarna von Morians olika strapatser; likt kronbladet på en blomma vecklar ut sig åt sitt håll, villas figurerna bortåt, med fästet i den gemensamma familjen, det diffusa som kallas kärlek och livsglädje.

Änglarnas stad är en bok om städernas stad, vårt Stockholm som behagar och skrämmer. En plats på jorden som just i denna bok befolkas av en gubbsjuk apotekare, en vacker affärsanställd, servitriser, en skådespelare på dekis, den oantastliga hustrun och många fler, ett Stockholm på 1920-talet som speglar människor av i dag. Ljud, ljus, sanning och konsekvens med början i ett vitt hus på Adolf Fredriks kyrkogård i hörnet Sveavägen Kammakargatan myllrar berättelsen genom stan och ut i skärgården.

Änglarnas stad, utgiven första gången 1998, är den första i en serie. En högtidlig yra kom 2003. Heidi von Born skriver just nu på den tredje delen som sträcker sig in på 1950-talet och hon lovar en fjärde som troligen utspelas 1963.

Helena Sigander

Publicerad: 2004-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-28 14:08

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1224

3 kommentarer

oj, 10.

kommentarskrivaren Oregistrerad 2004-06-12 17:24
 

För mig är "stockholmsskildrare" ett av de värsta skällsord man kan använda om en författare. Inte för att det är något fel med att en bok utspelar sig i Stockholm, det är bara när det slår över till att bli en romantiserande miljöbeskrivning med hög igenkänningsfaktor som jag inte står ut. Jag har inte läst boken, men att döma av den här recensionen verkar det vara den värsta sortens stockholmsskildring.

Pontus Oregistrerad 2004-06-14 12:48
 

just nu plöjer jag igenom bok efter bok av Heidi von Born…jag älskar hennes böcker…men vad skall jag ta mig till när jag läst alla?

evapeva Medlem 2009-08-03 15:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?