Recension

: Nemi del 2
Nemi del 2 Lise Myhre
2004
Kartago
6/10

En tuff tjej i lyxförpackning

Utgiven 2004
ISBN 9189632206
Sidor 144

Om författaren

Fotograf: Margrete Aadnanes

Lise Myhre är den norska tjej som ligger bakom supersuccén Nemi. En av hennes stora idoler är Charlie Christensen som också skrev förordet till första samlingsalbumet.

Lise on Nemi i DN – Lise intervjuas inför det att Nemi börjar publiceras i DN.

Nemi hos Fullstop – Nemi har en egen sida hos fullstop.se som ger ut serietidningen i Sverige.

Sök efter boken

Lise Myhre har verkligen tagit världen med storm med sin skapelse Nemi. Egen tidning och andra albumet ute i Sverige. Det är stort. Norge är ju annars inte direkt känt som ett stort kulturland. Som jag förstått det tittar dom på svensk tv om dom har möjlighet. Nu har dom både Nemi och Pondus för att inte tala om Tomtarna på loftet, inte illa. Inte illa alls.

Nemi är en svartrockande tjej som tror att Sagan om ringen är på riktigt och är kaxig, sårbar, barnslig och sexig om vartannat. Hon lever efter devisen "Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse" och anser att reklamen för Kinderägg är lögn eftersom leksaken ÄR överraskningen och då blir det ju bara två saker.

Det som gör Nemi exceptionell är inte bara humorn utan hur den blandas med allvar. Bakom skämten finns en känslig tjej som ser att världen är på väg utför och oavsett vad hon än gör så kommer det att fortsätta. Det betyder å andra sidan inte att hon måste foga sig. Nej, hon kämpar emot och säger hela tiden.

Något jag saknar är fler av de specialare Lise skapat. Sist fanns en sådan där Alice Cooper figurerar (och till och med har skrivit en hälsning) och efter det en ensidas serieversion av Edgar Allan Poes "Alone" men jag hade gärna sett fler och jag tror också att det finns fler.

Det är alltid lite lurigt med samlingsalbum av det här slaget. Det innehåller strippar från 2000 till 2002 och det är nästan enbart riktiga höjdare. Har du följt Nemi i hennes egen tidning eller som strip någon annanstans så har du läst de flesta tidigare. Är du en inbiten fantast, som jag, så innehåller den inget nytt men det är alltid trevligt att få allt material samlat på samma ställe. Gillar du bara serien och inte läst allt så är detta den nästintill perfekta boken.

Att det inte är den helt perfekta boken beror på att Kartago tyvärr har misslyckats med trycket. På vissa sidor finns bara en enda strip mot normala tre, uppförstorad och lite lätt taggig och kantig. Troligtvis har man bara förstorat upp en bild avsedd för en normalstor strip utan att scanna om den och då blir det lätt såhär. När man väl sett detta ser man att till och med de normalstora stripparna är lite taggiga. Det är riktigt synd och förstör faktiskt intrycket en hel del. Tillhör du den minoritet som ännu inte upptäckt att Nemi är det bästa sedan Arne Anka (en sliten jämförelse men den stämmer ju) är det väl bara att ge sig iväg till bokhandeln på en gång. Är du fortfarande osäker kan du alltid läsa serien på dn.se genom länken här bredvid.

Björn Hagström

Publicerad: 2004-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 19:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1203

6 kommentarer

jag tror hela tiden att jag ska gilla nemi. typ varje dag när jag kommer till seriesidorna. nemis problem är dock att det verkligen aldrig är kul. sista rutan är bara ett stort antiklimax. tyvärr.

Major Oregistrerad 2004-05-31 14:39
 

Nemi var rätt kul, nu lider den av det klassiska problemet: Brist på nya skämt, varje dag känns som en upprepninga v föregående.

Pundus har aldrig varit rolig, kanske världens överlägset sämsta serie med de överlägset mest fördomsfulla och korkade skämt man kan tänka sig…

Johannes Oregistrerad 2004-06-02 21:10
 

Om du tror att han heter ADGAR Allen Poe så har du stora problem, din loser!

Björn är en loser Oregistrerad 2004-07-18 10:16
 

Tack för ditt ödmjuka påpekande. Har ändrat!

Anders Edwartz Medlem 2004-07-19 13:56
 

Ni e fan alla såna jälla loosers! nemi e den bäste serie som nånsin exsisterat!!!

Dawyd Oregistrerad 2005-06-14 10:30
 

Jag tycker hon är bra. Och så kan hon stava också.

P Oregistrerad 2005-06-14 11:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?