Recension

: Hybris
Hybris Noam Chomsky
2004
Ordfront
5/10

Chomsky och vargen

Utgiven 2004
ISBN 9170370265
Sidor 280
Orginaltitel Hegemony or survival
Översättare Gunnar Sandin & Birgit Stare

Om författaren

Fotograf: Donna Coveney

Noam Chomsky är professor i lingvistik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, USA. Han har författat en uppsjö böcker på teman som lingvistik, politik och media. På svenska finns ett tjugotal böcker, och förlaget Ordfront har på senare år bland annat givit ut hans bok ”Skurkstater” och ”Propagandans makt”.

The Noam Chomsky Archive – Mängder av artiklar, referenser, länkar etc om Chomsky hos ZMag.

Noam Chomsky on the Web – Även denna sida med många länkar, artiklar mm

Sök efter boken

Vem, som har hört talas om Noam Chomsky, vet inte att han är en USA-kritiker av rang – upp med en hand? Ja, möjligen kan jag skönja någon uppsträckt hand någonstans, men det är väl den enda i så fall …

USA bedriver en imperialistisk politik. Det har de gjort länge, förstås, men den nu sittande regeringen Bush är kanske den värsta och mest uttalat imperialistiska av dem alla. Allt som kan tänkas utgöra ett hot mot USA:s intressen är ett legitimt mål för bombningar. Och vad världssamfundet menar spelar allt mindre roll för landets regim. USA har helt enkelt drabbats av en hybris av sällan skådat slag.

Argumentationen känns kanske igen? Det är väl inte att förvånas över i så fall, för Chomsky säger i den här boken faktiskt inte något essentiellt nytt mot vad han sagt under många år. Mina tankar förs till den klassiska sagan om Petter och vargen, där Petter gång på gång ropar att vargen kommer – så till den grad att folket snart inte tar Petter på allvar längre. Chomsky har ropat varg mången gång förut. Oavsett om man anser att vargen är kommen eller ej, blir det ju lite tjatigt.

Det här betyder inte att boken är dålig, betraktad ensam. Den är kanske lite rörig när Chomsky hoppar mellan invasionerna och attackerna USA har genomfört mot andra länder allt genom historien, men bortsett från det är det en schysst introduktion till USA:s utrikespolitik (framförallt under efterkrigstiden). Här behandlas allt från Kuba-konflikten till Irak-kriget, allt från Nicaragua till Star Wars. I klassisk Chomsky-anda är boken också försedd med en omfattande notapparat och citat från de mest spridda källor, allt från avhandlingar till dagsmedia.

Det som slår mig är dock att boken egentligen har så väldigt lite att säga mig som läsare, sett ur ett analytiskt perspektiv. Har man till exempel själv följt med i turerna kring Irak-kriget, och har åtminstone en viss förmåga till kritiskt tänkande, tror jag nog att man utan större problem kan komma fram till ungefär samma slutsatser som Chomsky gör; att USA bedriver en imperialistisk utrikespolitik, för att gynna sina egna intressen.

Chomsky upprepar sig alltså. Återigen.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-04 19:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1185

4 kommentarer

håller med.. ytterligare en av alla dessa okunstruktiva anti-usa böcker. ha man läst en…..

mono Oregistrerad 2004-05-12 00:38
 

Jag kan nog inte riktigt hålla med här. Visst har man följt Irak-kriget med ett kritiskt sinne anar man att det nog ligger till just på det vis Noam beskriver. Bokens stora förtjänst är däremot alla detaljerade fakta uppgifter han lägger fram.

Det är ju trots allt en stor skillnad på att säga att USA gör fel och att faktiskt kunna bevisa när och hur dom gör det.

Rikard Oregistrerad 2004-05-12 09:15
 

Jag trodde det var Peter och vargen.

Ghwomb Oregistrerad 2004-05-22 02:08
 

Med tanke på att propagandan vi matas med i massmedia upprepas f*en så mycket mer konsekvent än Chomsky släpper en bok tycker jag att det är lite drygt att utgå ifrån att alla är lika kritiskt inställda som en själv och därför såga en så pass viktig boka på detta vis.

Utgå istället från att majoriteten av Sveriges befolkning är mediaslavar och endast mycket få har behållt sin förmåga att granska nyhetssändningar och artiklar kritiskt. Om man har det som utgångsläge och betänker hur många lögner USA och dess undersåtar till mediahus upprepar sen år och dagar, känns boken som en välkommen och sällsynt "frisk fläkt" av sanning och samhällskritik.

Mer Chomsky åt folket… gärna på veckobasis. Upprepning fungerar, fråga spindoktorerna i USA.

Apreo Oregistrerad 2006-06-16 20:13
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?