Recension

: I skuggan av ockupationen
I skuggan av ockupationen Göran Gunner
2004
Atlas
5/10

Torrt om ockupation

Utgiven 2004
ISBN 9173891274
Sidor 384

Om författaren

Göran Gunner är forskare vid Svenska Kyrkans avdelning för forskning och kultur, universitetslektor vid Teologiska högskolan, Stockholm.

Sök efter boken

Sedan snart 40 år ockuperar Israel Palestina. Genom alla år har det funnits ett palestinskt motstånd mot detta, väpnat såväl som fredligt. Under senaste år har motståndet flammat upp i ett uppror, en intifada. I den här boken skildras hur livet under ockupation ser ut i Palestina, och hur kampen för självständighet ter sig ur palestinsk synvinkel.

Det är ett flertal kristna samfund i Sverige som har bestämt sig för att ge ut en bok på temat. I det syftet har de anlitat Göran Gunner som redaktör för en stor mängd artiklar från olika håll. Här samsas svenskar, israeler och palestinier om sidorna. Urvalet av artiklar återspeglar självklart utgivarna. Ett flertal kristna kyrkor och organisationer får ganska stor plats i boken, även om artiklarna kanske inte alltid är så intressanta för en bredare allmänhet.

Det är dock i huvudsak viktiga ämnen som avhandlas i boken. Här kan man läsa om den senaste intifadans (al-Aqsa-intifadans) ursprung, om bosättningspolitiken som Israel bedriver och vilka konsekvenser den får, eller om den mur som Israel för närvarande bygger i Palestina. Här finns artiklar om såväl den militanta islamistiska organisationen Hamas, som om kristna samfund i Palestina.

Tyvärr måste jag konstatera att det främsta intrycket jag får av den här boken är; tråkig… Hur viktig jag än tycker att frågan är, så kan jag inte komma ifrån känslan av att detta inte är särskilt intressant skrivet. Det är mycket siffror, årtal och tekniska uppgifter – ibland närmast knastrande torrt. När flera lika tekniskt torra artiklar dessutom samlas ihop bredvid varandra förstärks effekten av dem.

Tråkigt är dessutom att det verkar ha tagit ett bra tag att redigera boken. Många av uppgifterna/rapporterna i boken härstammar från 2001 och 2002, även fast det många gånger finns mer aktuella uppgifter som publicerats sedan dess. Mycket hinner hända på kort tid i Palestina, och situationen ser idag inte längre ut som den gjorde ens för ett halvår sedan.

Jag funderar och funderar på vad grundproblemet i den här boken är. Analysen är det ju inget vidare fel på – tvärtom är det en klarsynt och många gånger (i vår kontext) väldigt modig analys som görs i den här boken. Men kanske är det att människorna är så långt borta. Någonstans bakom textmassorna döljer det sig en lång rad människoöden, men alla deras liv förloras bakom argument och siffror. Frågan analyseras helt enkelt sönder. Boken kan möjligen tjäna som faktasamling för den intresserade, men man bör då vara inställd på tämligen tung läsning.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-16 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1115

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?