Recension

: Stora dejtingboken - en handbok i konsten att dejta lätt, rätt & roligt
Stora dejtingboken - en handbok i konsten att dejta lätt, rätt & roligt Bella Linde
2001
Ordupplaget
6/10

Praktisk handbok i dejtande

Utgiven 2001
ISBN 9197359785
Sidor 189
Illustratör Erica Jacobson

Om författaren

Bella Linde är frilansjournalist som ofta skriver i tidningar som ”Damernas Värld”, ”Amelia”, ”Lantliv” och ”Kapital”. Hon har också varit reporter i TV4, redaktör på SVT och programledare för ”Sommartorpet”. Hon har också skrivt boken ”Zetas trädgård”.

Sök efter boken

Min syster är nybliven singel och själv har jag varit det ett tag. Vi tyckte därför att det var på sin plats med en liten tävling. Vem hittar en partner först?

Mitt första strategiska drag var att gå till bokhandeln och köpa Bella Lindes Stora dejtingboken. Efter visst tvekande lät jag även systern snegla lite. Vi har fnissat, smilat och ibland känt igen oss i de små berättelser som fyller bokens marginaler. Både kvinnor och män i alla åldrar har bjudit på sina dejtingerfarenheter. Särskilt charmigt är det Maja, 75 år och pensionär berättar. Det ger ju hopp också:

I mitten av 40-talet var jag oerhört förtjust i en man som jag träffat på dans. Han uppvaktade mig, och vi inledde en passionerad kärleksförbindelse. Men mina föräldrar tyckte inte att han dög. De förbjöd mig att fortsätta träffa honom.
Senare mötte jag mannen som kom att bli min äkta hälft. Vi levde tillsammans i 40 år, fick en dotter och var mycket lyckliga.
1990 blev jag ensam, men stötte ihop med min stora ungdomskärlek som då också blivit änkling.
Det lustiga var att att vårt möte var pirrigare än någonsin. Känslorna fanns fortfarande kvar. Och samma slags uppvaktning med blommor, telefonsamtal, små kärleksfulla brev. Idag är vi ett par, och lyckligare än någonsin.

Sedan finns här goda och handfasta råd. Som bra saker att tala om under en dejt, och samtalsämnen man gott kan undvika. Som att man hellre ska diskutera sina intressanta hobbies än dissekera gamla partners. Just dessa val känns ganska naturligt om man vill framstå som ett gott parti, men det känns ändå bra att få höra det från ett proffs.

Det är en kul bok att läsa i lite här och där, ta ett kapitel i taget. Att lyssna till andras erfarenheter är alltid spännande, och särskilt inom det minerade kärleksområdet där vi är som mest skraja för att göra bort oss. Vem har inte avstått från att ta första kontakten i rädsla för att få ett nej? Bella Linde vill avdramatisera dejtandet och gör det "lätt, rätt & roligt" som bokens undertitel anger, genom att kapitel för kapitel ta oss genom de olika stadierna. Från den första kontakten till "är vi ihop nu?" med mellanlandningar på spelet, mötet och sex.

Bokrea som det är var Stora dejtingboken extra prisvärd. Gör den att jag vinner tävlingen får det ses som väl investerade femtionio kronor. Om jag inte vinner vet jag i alla fall att jag är i gott sällskap. Fyra av tio hushåll i Sverige består nämligen av singlar.

Textutdrag (Visa/göm)

Johanna Look

Publicerad: 2004-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-31 08:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1100

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?