Gästrecension

: Blacklist
Blacklist Sara Paretsky
2003
Penguin books
8/10

I skuggan av The Patriot Act

Utgiven 2003
ISBN 0241142261
Språk Engelska

Om författaren

Sara Paretsky växte upp i Kansas och debuterade 1982 med ”Indemnity Only”. Hon har skrivit ett flertal thrillers om sin hjälte V.I. Warshawski.

Gästinformation

Annika Bryn har gett ut två kriminalromaner, "Den sjätte natten" och "Brottsplats Rosenbad". Hennes tredje, "Morden i Buttle" kommer i juni 2006.

Sök efter boken

Sara Paretsky är en av de stora kriminalförfattarna i USA, bredvid Sue Grafton, Patricia Cornwell, Michael Connelly och Elizabeth George (som är amerikan, fast hon skriver om England). Blacklist är den senaste romanen om privatdetektiven V.I. (Victoria Ifigenia) Warshawski i Chicago – där för övrigt Kansasfödda Paretsky själv bor. De tolv böckerna om Vic handlar nästan lika mycket om Paretskys älskade Chicago som om Warshawkis äventyr.

När Paretsky som trettioårig doktor i historia skrev den första boken i serien, Indemnity only 1982, tog det hennes agent ett år att hitta en förläggare. Ingen ville ge ut en bok om en kvinnlig deckarhjälte som var fysiskt aktiv och glödande feminist och allmänt liberal (VI är en humanist och alltid står på den svagares sida). Föregångarna fanns men var få. Men när boken väl kom ut blev hon snabbt populär.

Blacklist är rykande aktuell. Den börjar med att VI undersöker den övergivna egendomen Larchmont för att se vem som tänder ljus i natten i det en gång så blomstrande huset på Chicagos guldkust, ett område för de rikaste. I mörkret snubblar hon ner i en vanskött damm full av döda karpar och slingrande ogräs. I den ruttnande dammen ligger en död svart man. Polisen avfärdar honom och hävdar självmord, men i själva verket är han journalist på jakt efter fakta en om svart koreograf som miste sitt arbete på femtitalet på grund av anklagelser om kommunism.

Hon tar sig an fallet och när resan är slut och bit efter bit lagts till pusslet är hon djupt inne i både i ett mörkt förflutet och ett illavarslande nu i amerikansk politik, båda lika ruttna som den stinkande dammen. Det förflutna är de spektakulära kommunistförföljelserna i USA på femtitalet, med rätta kallade en häxjakt, eftersom folk fängslades och avskedades och sattes på svarta listan (Blacklist) utan tillstymmelse till bevis. Nuet är den ökända lagen The Patriot Act som regeringen Bush drev genom i hysterin efter terroristattacken mot World Trade Center och Pentagon.

Det är en lag som helt sätter människors demokratiska rättigheter ur spel. FBI och lokal polis kan när som helst anhålla vem som helst på obestämd tid – i åratal, om de vill – om de "tror" att vederbörande har något att göra med terrorister. Den anhållna får inte kontakta sin familj eller advokat. De kan söka genom folks hem utan domstolsorder, fråga anställda på bibliotek om vem som läser vad, och om bilbiotekarien ens talar om detta för någon kan hon dömas till fängelse. De kan avlyssna telefoner och läsa e-mail.

Paretsky visar skickligt hur kommunistjakten och the Patriot Act liknar varandra, hur de båda kommer ur den paranoida mörkblå högern som också är rasistisk och homofobisk och kvinnofientlig. Men hon har skrivit en kriminalroman, inte en stridsskrift, och som sådan är den spännande och läsvärd och tätt skriven. Man får möta riktiga människor, deras kamp och känslor och nederlag och hon har om inte alltid respekt så förståelse för dem alla, även för dem som inte alltid lyckats hålla etikens fana högt.

Både den nittoettåriga societetsdamen som sitter i sitt luxuösa ålderdomshem och tittar ut på egendomen där hon en gång bodde, den unga vegetariantjejen som är född med en silversked i munnen men vill kämpa för rättvisa i världen, den muslimska pojken som vill hjälpa sin familj men råkar gå till en moské som predikar extremism och därmed automatiskt anses som terrorist som kan kan skjuta så fort man ser honom.

Vics värld känns verklig. Hennes lägenhet, hennes hundar, hennes granne den gamle Contreras, hennes medelålders vänner Lotty och Max. Man tycker ofta hon är besvärlig med sitt brinnande engagemang och sin förmåga att alltid bli orättvist behandlad av snorkiga rikingar och stöddiga poliser (när man läser vissa av hennes böcker är man nästan konstant förbannad!)

I Blacklist har hon mjuknat en aning, och nu saknar man nästan lite av syran. Men det är ändå en mycket bra deckare.

Annika Bryn

Publicerad: 2004-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2015-04-20 09:40

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1061

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?