Recension

: Buddhismen
Buddhismen Knut A Jacobsen
2003
Natur och Kultur
6/10

Informativt och förvirrande

Utgiven 2003
ISBN 9127090213
Sidor 317
Orginaltitel Buddhismen
Översättare Thomas Andersson
Först utgiven 2000

Om författaren

Knut A Jacobsen disputerade vid University of California och är nu professor vid sektionen för religionsvetenskap, Universitetet i Bergen. Författaren är specialist på hinduism och sydasiatisk buddhism och har under många och längre perioder vistats i Indien.

Sök efter boken

Siddharta Gautama är ett namn som tycks ha fastnat hos många vilket kan tyckas konstigt då namnet varken känns särskilt enkelt eller lättstavat. Kanske är det för många som för mig; att namnet satte sig någon gång i högstadiet, under en religionslektion då namnet Siddharta Gautama fick bli en markör för att man just pluggat in buddhismen.

Förkunskaperna om den religion som ovan nämnde Gautama, eller Buddha som han är mer känd som, grundlade var heller inte så stora när jag plockade upp den här boken. Det hela handlade i ärlighetens namn om en känsla av att tro att man hade ett litet begrepp om buddhismens grundtankar. Så var inte fallet! Denna religion är betydligt mer komplex än vad jag anade och därmed kan man säga att boken dels informerade mig och dels gjorde mig mer förvirrad.

Siddharta Gautama som många tror var den förste och ende Buddha visade sig ha både föregångare och efterföljare. Det finns alltså flera Buddha och detta är bara ett exempel på fakta jag inte hade en aning om.

Gautama, som är en historisk person, och hans livshistoria finns naturligtvis med i boken och det framkommer att han var en driven individ som likväl som han besatt andliga kunskaper också var en duktig administratör. Hans munkorden blev en blomstarande rörelse vilket möjliggjorde för Kejsar Asoka att sprida lärorna vidare i Indien ett hundratal år senare. Grunden för den blivande världsreligionen buddhism var lagd.

Jacobsen redogör för både den historiska framväxten och det religiösa innehållet och han rör sig från tiden då religionen grundades och fram till våra dagars olika grenar och varianter. Boken är inte särskilt lättillgänglig vilket kan bero på de bristande förkunskaperna men en bidragande orsak är förmodligen också att det buddhistiska tänkandet på så många sätt skiljer sig från den kristna tankesfär jag mer eller mindre medvetet matats med genom åren. Tycker ändå att jag vet en hel del mer om ämnet än när jag vek upp pärmen.

Textutdrag (Visa/göm)

Per Warmark

Publicerad: 2003-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-03 19:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #917

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?