Recension

: Det poetiska vittnet – Berättelser ur ena fickan
Det poetiska vittnet – Berättelser ur ena fickan Karel Capek
1989
Pegas
9/10

Lekfulla deckarhistorier som imponerar

Utgiven 1989
ISBN 9177840151
Sidor 215
Orginaltitel Povídky z jedné kapsy
Översättare Karin Mossdal och Ulla-Britt Frankby
Först utgiven 1929

Om författaren

Karel Čapek (1890 – 1938) var bland annat satiriker och politiskt engagerad filosof, han var journalist och redaktör, teaterchef och producent, reseskribent, en produktiv romanförfattare och en framgångsrik pjäsförfattare. Han brukar kallas för den bästa tjeckoslovakiske författaren under 1900-talets första hälft.

The Karel Capek website – Omfattande sidbygge om Capek.

Sök efter boken

Det poetiska vittnet är en samling små detektivhistorier som visar Capek från hans mest lekfulla sida. Det är intelligenta och ytterst originella små mysterier som han här skildrar och löser på ett sätt som bara Capek kan. I viss utsträckning är historierna sammanlänkade; karaktärer återkommer och händelseförloppet i en historia kan påverka händelseförloppet i en annan. I huvudsak är de dock alla fristående små historier, även om vissa teman kan återkomma i flera berättelser. Berättelserna publicerades ursprungligen i dagspressen.

I titelnovellen har en poet blivit vittne till hur en kvinna blivit överkörd men säger sig inte minnas något av vikt, vad han däremot gjort är att skriva en dikt om händelsen, kanske döljer sig alla svar man behöver i denna dikt?

"Den ofrivillige detektiven" handlar om en grosshandlare som mot sin vilja hela tiden befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle för att lösa brott.

I "Släktdramat" ber en arkivarie som håller på att skriva en bok om en tjeckisk 1400-talskung polisen om hjälp att lösa ett mordmysterium som han stött på i sina efterforskningar.

"Yttersta domen" handlar om mördaren Kugler som blivit ihjälskjuten och därmed skenbarligen undgått den jordiska rättvisan, men nu står han inför den yttersta domen med Gud som allvetande vittne.

I "Den blå krysantemen" försöker man hitta platsen där byfånen Klara plockar sina unika blå krysantemer.

Det poetiska vittnet innehåller totalt 24 noveller som alla förtjänat sin plats i samlingen. De är alla väl genomtänkta och kittlande små mysterier som dessutom har någonting stort eller litet att säga. Det är tydligt att Capek trivs i genren och hans lekfulla förhållningssätt till den ger berättelserna den unika charm som man vant sig vid om man läst Capek tidigare.

Textutdrag (Visa/göm)

Martin Eriksson

Publicerad: 2003-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-31 20:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #915

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?