Recension

: Tråkiga vykort
Tråkiga vykort Jeppe Wikström
2002
Max Ström
6/10

Nostalgiska hälsningar i fyrfärg

Utgiven 2002
ISBN 9189204425

Om författaren

Jeppe Wikström, född 1963, är fotograf, författare och bokförläggare. Han började fotografera för tidningar redan vid 14 års ålder. Efter tre års intensivt fotograferande i bland annat Stockholms skärgård, startade han 1986 bildbyrån Skärgårdsbild.

Sök efter boken

Det luktar Stenmark, det luktar K-Spanare. Men det är "bara" gamla vykort. Jeppe Wickström har varit klok nog att bara presentera dessa underbara vykort från 50, 60 och 70-talen med en enkel platsangivelse hämtad från kortens baksida.

Det finns en posei och en doft från en svunnen tid i dessa platsangivelser. Jönköping, parti från Österängen. Norrland-färgernas land. Umeå björkarnas stad. Lasarettet. Västerbotten. Eket. Riksettan. Motiv från Mullsjö. Kommuncentrum. Norberg. Övre sällskapsrummet, ASEA:s vilohem Kärrgruvan. När ni har semester, maten ordnar slaktar mäster. Välkommen till Färila.

Man undrar, var det någon större åtgång på de där korten från ASEAS vilohem, eller de med motiv från Riksförsäkringsverkets sjukhusmatsal? Och vad skrev de personer som sände en hälsning från Alvesta Bildemontering eller Ytongfabrikens Personalbyggnad? Vad skrev de på baksidan av korten?

Detta är en skildring av ett land som var stolt över sig själv. Ingen plats var så obetydlig att den inte kunde förekomma på ett vykort.

Vad man kunde önskat är att Wikström hade gjort sig mödan att leta upp uppgifter om och hylla de fotografer som åkt land och rike runt med en bildförteckning.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2002-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-18 22:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #518

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?