Gästrecension

: Tomten
Tomten Viktor Rydberg
1881
Rabén & Sjögren
5/10

Liten recension av mig själv

Utgiven 1881
ISBN 9129503213

Om författaren

Victor Rydberg (1828-1895) är kanske i dag mest känd för ”Tomten”, men gav ut mycket mer, bl a dikten ”Den nya grottesången”, kallad den svenska litteraturens främsta protestdikt.

Gästinformation

Tomten är ett väsen med många skepnader, verksam i många kulturer och länder. Det sägs att han är en bokmal 364 dagar om året.

Etiketter

Sök efter boken

Det är alltid trevligt att läsa biografier om en, även om andra skrivit. Just den här julnatten var i mitten av 1800-talet när jag knegade på en gård i Mellansverige. Det var innan man började flänga land och riken runt för att leverera julklappar till bortskämda ungar. Den gamla goda tiden, när man kunde sitta på loftet och röka och ta för sig av husbonds gröt. Ibland ställde han ut om det blivit över av juledrickat. Då kunde det gå livat till vill jag lova.

Den här natten va fan så kall, minns jag, och mycket snö därtill. Nu ska ni inte tro att alla julnätter följer samma tråkiga mönster, eller att jag lodar så i sinnet som de sista stroferna vill göra gällande. Där har han nog skarvat en aning, Rydberg, för jag är ingen djuping. Trivs ju bäst med grovjobb och risgrynsgröt i skägget efter middagen. Annars är klart att han rimmat fint, Rydberg. Hård gård, bar gran. Det är inte illa pinkat av en akademiledamot. Hår svår, hätta detta. De brukar jag använda på paketen ibland. Lamm och får, tuppen står. Ha ha. Ho ho.

När jag tröttande på kattens sällskap brukade jag gå in till husfolket och känna mig extra ensam. Dom var så fina, speciellt barna. Hi hi, hu hu.

Fan, jag fick sparken sen och kom med i polisregistret och fick göra samhällstjänst på ett behandlingshem i Dalarna i femton år. Det sög, men men. Ho ho, ha ha.

Så medan jag satt där på behandlingshemmet fick dom lära mig att inte förneka mina problem utan att framhäva, kanske skriva om den. Fan, om Rydberg kan så kan väl jag. Min dikt kanske så här i efterhand inte har samma romantiska drag men den är i alla fall ärligare.

Midvinternattens köld är hård,
tomten sprit vill ha ensam i sin släde
stjärnorna gnistra och glimma.
men ingen ge mig en droppe
Alla supa i enslig gård
långt in på midnattstimma.
Månen den fan vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
knark är bra för magen
Endast tomten har snifffat kokain och är vaken.

Men nu när jag sitter här och ser ut över mitt liv som tomte finns det mycket jag önskar vore annorlunda Som om allt har förändrats! Ingen vinter blir det längre tack vare växthuseffekten eller vad det nu beror på. Hela föreställningen om en vit jul och om den hårda midvinterns köld är förlegad och är endast något som kommer att föras vidare till våra barnbarn så som skrönor.

Jo, det var kallt förut när mormor var liten, och då fanns det både tomtar och kor.

För övrigt så var det ju länge sedan alla hade ett liv med gård, kor och getter. Det är ju inte ens alla som har en fru i dessa dagar! Borde inte detta betyda att även tomten har gjort sitt? Tomten som går i sina yllegrå kläder i sakta mak över gårdsplanen passar helt enkelt inte in i vår värld längre.

En tomte i vår tid bör ha jympadojor med gassula, dels för att kunna stressa med trovärdighet men också för att ha ett varumärke i alla fall. Han bör inte vara äldre än 25 eftersom han annars inte varit värd att satsa på. Än kan tomten fortsätta att vara, för det är fortfarande ett vinnande koncept, men jag skulle skippa det där med skägget om jag vore tomte, för skägg är det bara talibaner som har nu för tiden. Och Talibaner är inga snälla barn, det har farbror Bush berättat. Att han inte är snäll kan heller inte hjälpas för han har mest köpkraft och det gäller ju att hålla sig väl med den det ser ut att gå bra för.

Det är gammal svensk tradition och traditioner är viktiga så här i juletid!

Herr Rydberg hade en bild av ett idealt samhälle 1881. Det är den bilden vi fortfarande bygger våra drömmar på vid jul. Frågan är ju om vi inte borde sluta fantisera om snälla barn och vit oskyldig pudersnö att täcka över det som inte bör synas nu när det är jul. Kanske skulle vi börja önska oss snälla och omdömesgilla vuxna som omväxling.

Skulle min önskan slå in kan jag utan vidare skriva under på klatschiga rim och svulstig naturromantik. Vad det gäller tomtens gåta har den ju ännu inte fått någon lösning. På så vis är han ju modern, tomten, det vill säga jag själv.

Textutdrag (Visa/göm)

Tomten

Publicerad: 2001-12-22 00:00 / Uppdaterad: 2001-12-22 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #422

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?